Bursa de valori de la București a închis pe roșu. Titlurile de stat au ajuns să fie vândute în pierdere
Situaţia de pe scena politică începe să dezechilibreze serios economia. Încrederea investitorilor a scăzut la niveluri comparabile cu cele din pandemie. În aceste condiţii, unii dintre ei vând titlurile de stat chiar şi în pierdere, doar să aibă bani lichizi. Concomitent şi banii din conturile de pensii private au început să scadă. În tot acest tablou previziunile analiştilor sunt sumbre.
Bursa de la Bucureşti a închis pe roşu, iar titlurile de stat, unele dintre cele mai sigure plasamente, au fost vândute in pierdere.
Vorbim de o emisiune de titluri de stat a ministerului de Finanţe, o emisiune de titluri de stat care poartă o dobândă destul de bună, de 8%. Cu toate acestea, joi. în jurul orei 13.00, titlurile de stat, după cum puteţi vedea ele erau vândute în pierdere de către investitori. Înregistrau aşadar o scădere cu 1,27 % la acel moment. Au fost vândute de către unii investitori mult mai ieftin decât le-au cumpărat.
Pe parcursul după-amiezii scăderea în cazul titlurilor de stat s-a mai diminuat, dar semnalul rămâne îngrijorător.
Ovidiu Dumitrescu, directorul adjunct al unei case de brokeraj: Avem un mediu un pic tubulent şi oamenii încep să îşi pună întrebări în ceea ce priveşte, hai să spunem felul în care statul român va interacţiona cu mediul economic, cu investitorii în general în cele ce urmează. Investitorii văd multe incertitudini şi chiar şi pe titlurile de stat încep să facă unii paşi înapoi. Cred că majoritatea care vând mai degrabă se gândesc să aibă cash şi să vadă ce se întâmplă.
Iar dezechilibrul a mers în cascadă. Scăderea valorii titlurilor de stat a afectat automat şi randamentul pilonului II de pensii. În ultimele zile s-au pierdut două miliarde de lei din banii puşi deoparte de români pentru anii de bătrâneţe. Iată un exemplu: această persoană a pierdut peste 1.300 de lei în ultimele două săptămâni.
Dragooș Huru, profesor de economie: În urmă cu ceva timp, în momentul în care pronunţai o idee de genul în care nu e normal ca fondurile de pensii private să stea aici şi să cumpere titluri de stat, cu alte cuvinte proprii tăi bani să îi dai către un fond privat de pensii care să ţi-i dea înapoi contra o dobândă ţi se spunea că eşti în diverse feluri. Poate ar trebui să ne punem o întrebare care ar trebui să fie portofoliul fondurilor private de pensii? Şi dacă ridici o astfel de întrebare eşti luat la pietre.
De altfel, încrederea investitorilor în economie a început să scadă masiv. Potrivit analiştilor de la CFA Romania, în următorul an cursul euro ar putea trece de 5 lei. Datele apar în Indicatorul de încredere macroeconomică, pentru luna noiembrie. Specialiştii prevăd o serie de riscuri pentru economia României în 2025.
Adrian Coîrlașu, vicepreşedinte CFA România: Ca şi riscuri, în primele cinci sunt şi din economie, dar şi din afara economiei. Modificări în politica fiscală este un risc care trebuie să-l avem în vedere. Un alt risc important este cel de recesiune, având în vedere că economia si performează, dar şi în condiţiile în care economia UE subperformează şi România e integrată în UE. Pe locul trei un risc din afara economiei, dezinformarea.
Şi rezervele valutare ale Băncii Naţionale au scăzut în decurs de o lună cu peste 1,6 miliarde de euro. Pentru 5 decembrie, Banca Naţională a anunţat un curs de 4 lei şi 97 de bani pentru un euro, valoare neschimbată în ultima vreme.