Prețuri ca afară, salarii ca acasă. Românii din diaspora spun că viața este mai ieftină în străinătate
Românii care se întorc acasă de sărbători au supriza neplăcută să constate că prețurile sunt tot mai mari. Țara noastră a avut, în martie, cea mai mare inflație din Uniunea Europeană, 5,1%, potrivit Oficiului European de Statistică „Eurostat”:
Economiștii spun că fenomenul e o consecință a majorării taxelor, dar și a deficitului bugetar. Terminalul Sosiri al celui mai mare aeroport „Henri Coandă” e tot mai plin de români care se întorc în țară, pentru a sărbători Paștele alături de cei dragi. Mulți dintre ei muncesc în alte țări europene precum Italia și Spania.
”Stau în Italia și prețurile sunt mai mici (…) în comparație cu România. (…) Salariile și alea sunt mici în România.”
Acolo cheltui aceiași bani (…) și rămâi cu ceva. Aici cam greu să pui deoaparte. D-aia și stăm plecați afară atâta timp.
România a avut, în martie, cea mai mare inflație din Uniunea Europeană.
Italia a avut în luna martie o inflație de 2,1%, mai puțin de 2,5%, cât a fost media Uniunii Europene, potrivit Eurostat.
Conform Instititului Național de Statistică Italian prețurile care au crescut în luna martie au fost la furnizorii de energie electrică, la produsele alimentare de bază cum ar fi pâinea și laptele dar și la produsele de igienă personală.
România a avut în luna martie o inflație de 5,1%, de peste două ori mai mare decât media europeană, conform Eurostat. În țară serviciile s-au scumpit în medie cu aproape 7%, iar alimentele cu peste 5 procente, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, mai arată statisticile oficiale.
Prețurile la raft au crescut treptat, în condițiile în care, de la începutul anului, comercianții au cumpărat marfă tot mai scumpă de la furnizori.
Față de anul trecut, acciza a cresut de două ori și era norma ca prețul tutunului să se majoreze.
Smântâna, cașcavalul, brânza, a crescut intre 20-25-30%. Făina este mult mai ieftină, însă produsele procesate din făină sunt cu 8-15% mai scumpe.
Cei mai afectați sunt clienții cu venituri mici.
”De obicei sunt scumpe nu numai în pragul Paștelui.”
”Am început într-adevăr să cumpărăm la suta de grame.”
”Iau mai puțin sau aleg anumite produse.”
Unii români care trăiesc în zonele de frontieră merg la vecini pentru cumpărăturile de Paște.
”Prefer să mă duc să îmi iau de la bulgari decât să iau din România.”
”Țigări, combustibili, restaurante, mult mai ieftin ca la noi.”
Economiștii spun că inflația mare e o consecință a majorării taxelor, dar și lipsei de bani la bugetul de stat.
Adrian Codîrlașu, analist financiar, preşedinte CFA România: Guvernul când se împrumută e echivalentul cu a tipări bani. (…) Le considerăm ca bani emiși care caută să cumpere bunuri și servicii. Și automat, creștere cererea și prețurile cresc. Deci ca să reducem inflația va trebui să reducem deficitul bugetar.
După România, Ungaria a ocupat locul al doilea în Uniunea Europeană în topul țărilor care au avut cea mai ridicată inflație, în martie.
