10 octombrie, Ziua Mondială a Sănătăţii Mentale. 27% din oamenii activi în câmpul muncii, afectați de stres, depresie sau anxietate în 2022
„Este timpul să acordăm prioritate sănătății mintale la locul de muncă!” este tema din acest an a Zilei Mondiale a Sănătăţii Mentale.
Adulții angajați petrec mai mult timp la locul de muncă decât cu orice altă activitate. Însă, în cel mai bun caz, munca poate oferi un mijloc de existență și poate fi o sursă de sens, scop și bucurie.
Cu toate acestea, pentru prea mulți oameni, munca este cu mult sub potențialul lor, nereuşind să le îmbunătățească viața, dar reuşind să le afecteze sănătatea mintală și bunăstarea.
Problemele de sănătate mintală, cum ar fi depresia și anxietatea, sunt răspândite la locurile de muncă la nivel global, influențând productivitatea, participarea și performanța generală.
Când nu este tratată, costul este uluitor, estimat la 1 trilion de dolari anual, transmite OMS.
Munca decentă este bună pentru sănătatea mintală.
Mediile de lucru nesănătoase – inclusiv discriminarea și inegalitatea, volumul excesiv de muncă, controlul scăzut al locului de muncă și nesiguranța locului de muncă – reprezintă un risc pentru sănătatea mintală.
În 2019, 1 din 8 oameni, sau 970 de milioane de oameni din întreaga lume, trăiau cu o tulburare mintală, tulburările de anxietate și depresie fiind cele mai frecvente.
În 2020, numărul persoanelor care trăiau cu tulburări de anxietate și depresie a crescut semnificativ din cauza pandemiei de COVID-19. Estimările inițiale arată o creștere cu 26% și, respectiv, 28% pentru anxietatea și tulburările depresive majore în doar un an. Deși există opțiuni eficiente de prevenire și tratament, majoritatea persoanelor cu tulburări mintale nu au acces la îngrijiri eficiente. Mulți oameni se confruntă, de asemenea, cu stigmatizarea, discriminarea și încălcările drepturilor omului.
Problemele de sănătate mintală afectează în mod diferit grupurile de populație, depresia fiind mai răspândită în rândul femeilor și al grupurilor de populație cu venituri și niveluri de educație mai mici.
În sondajul Eurobarometru privind sănătatea mintală din octombrie 2023, s-a subliniat necesitatea de a acționa în acest domeniu. Aproape jumătate dintre respondenți (46 %) s-au confruntat în ultimele douăsprezece luni cu o problemă emoțională sau psihosocială, cum ar fi stările de depresie sau anxietate.
Unul din doi cetățeni care s-au confruntat cu o problemă de sănătate mintală nu a solicitat ajutor de specialitate.
Deja înainte de pandemia de COVID-19, 1 din 6 cetățeni din UE suferea de probleme de sănătate mintală, ceea ce reprezintă un cost de 4 % din PIB.
Costurile totale legate de problemele de sănătate mintală este estimat la peste 4 % din PIB (peste 600 de miliarde EUR) în cele 27 de țări ale UE și Regatul Unit (raportul „Health at a Glance Europe” din 2018).
Persoanele care desfășoară muncă precară
27 % din lucrători erau afectați de stres, depresie sau anxietate în 2022
Stresul și riscurile psihosociale la locul de muncă pot afecta sănătatea mintală a angajaților. Persoanele care desfășoară muncă precară sunt expuse în special riscului de a dezvolta un stres negativ care poate conduce la anxietate și depresie.
Acest lucru se întâmplă deoarece aceste locuri de muncă sunt adesea:
prost plătite
nesigure
nu oferă protecție adecvată lucrătorilor
Creșterea nivelului de digitalizare, de robotizare și de utilizare a inteligenței artificiale la locul de muncă poate avea, de asemenea, un impact negativ asupra condițiilor de muncă și, prin urmare, poate afecta sănătatea mintală a lucrătorilor.
La 9 octombrie 2023, Consiliul a adoptat concluzii privind sănătatea mintală și munca precară. Acesta este primul set de concluzii de până acum care abordează legătura dintre sănătatea mintală și ocuparea forței de muncă.
Statele membre ale UE sunt de acord că sănătatea mintală și munca se află într-o legătură strânsă. Sănătatea mintală joacă un rol important pentru capacitatea de muncă și productivitate, iar riscurile psihosociale întâlnite la locul de muncă pot afecta, la rândul lor, sănătatea mintală. Îndeosebi, munca precară, inclusiv locurile de muncă prost plătite și care nu oferă nicio protecție, pot cauza tulburări precum anxietatea și depresia.