Un român acuzat că a spionat în favoarea Rusiei a fost arestat preventiv pentru trădare. Este candidat independent la Primăria Ploiești
Spionajul rusesc acţionează fără scrupule la noi în ţară, în contextul războiului din Ucraina. Şi foloseşte inclusiv cetăţeni români pentru a obţine informaţii. Este cazul unui bărbat acuzat de trădare, care a ajuns în arest după ce a fost prins în timp ce ar fi spionat pentru ruşi. Procurorii DIICOT susţine că bărbatul a supravegheat obiective militare din zona municipiului Tulcea şi a transmis informaţiile la Ambasada Rusiei. De altfel, unul dintre diplomaţii Federaţiei Ruse a fost declarat persoană non grata şi urmează sa părăsească România.
Bărbatul acuzat de trădare a fost reţinut de procurorii DIICOT şi adus în faţa magistraţilor de la Curtea de Apel Bucureşti, care au decis arestarea lui pentru 30 de zile.
DIICOT susţine că din anul 2022 acesta a supravegheat obiective militare românești sau NATO din judeţul Tulcea, a colectat informații cu caracter militar și a fotografiat tehnica militară de luptă și deplasarea personalului în zona de graniță cu Ucraina.
Potrivit datelor publicate de Curtea de Apel, bărbatul acuzat de trădare e din Ploieşti. În luna martie, el şi-a anunţat pe Facebook intenţia de a candida independent la primăria municipiului.
Potrivit comunicatului DIICOT, bărbatul ar fi transmis informaţiile şi fotografiile către Ambasada Federației Ruse la București.
Printr-un comunicat, Serviciul Român de Informaţii a anunţat că în urma reţinerii suspectului, a propus Ministerului Afacerilor Externe ca unul dintre diplomaţii ruşi de la Ambasada din Bucureşti, care ar fi beneficiat de informaţiile transmise, să fie declarat indezirabil pe teritoriul României.
Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu: Astfel de acţiuni sunt inacceptabile. Autoritățile române au decis declararea persona non grata pe teritoriul României a unui diplomat din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, pentru activități care contravin prevederilor Convenției de la Viena din 1961 privind relațiile diplomatice.
Sunt îngrijorări în privinţa intensificării acţiunilor de spionaj, dezinformare şi sabotaj din partea Federaţiei Ruse şi in alte ţări aflate în proximitatea conflictului din Ucraina. Ţările care resimt cel mai acut aceste ameninţări sunt Polonia şi statele baltice.
Era de aşteptat ca ruşii să fie interesaţi de ţări ca România şi Polonia, pe unde tranzitează tot ajutorul occidental către Ucraina, spun experţii.
Potrivit agenţiei ruse TASS, Elena Kopnina, însărcinatul cu afaceri de la Ambasada Federaţiei Ruse, a declarat că acuzaţiile aduse de DIICOT sunt complet nefondate.
Ministerul rus de Externe a anunţat că va răspunde pe măsură deciziei autorităţilor române de a declara diplomatul rus persona non grata.