Scandal de corupție în Parlamentul European. Ar fi implicat gigantul chinez de comunicații Huawei
Parlamentul European e zguduit de un nou scandal de corupție, în care ar fi implicat gigantul chinez de comunicații Huawei. Poliţistii belgieni au făcut percheziţii la mai multe adrese, unde ar fi persoane suspecte de fapte de corupție, între care și birourile companiei chineze.
În scandal ar fi implicați și 3 europarlamentari români, potrivit presei de la Bruxelles.
Autoritățile belgiene au demarat o serie de anchete legate de posibile acte de influență politică și de corupție, care fac trimitere chiar în Parlamentul European.
Fapte de corupție de care ar fi beneficat compania chineză Huawei, a anunțat Procurorul general al Belgiei, într/un comunicat.
Ann Lukowiak, purtător de cuvânt al Procuraturii belgiene: Au fost 21 de percheziţii efectuate de Poliţia federală, în legătură cu un caz de corupţie din Parlamentul European. Sunt, de asemenea, acuzaţii de falsificare şi elemente de spălare de bani (…) Momentan, este vorba despre lobby comercial pentru promovarea unor aspecte comerciale, în contextul deciziilor politice luate în Parlamentul European.
Un reprezentant al Huawei a declarat că aceasta companie tratează cu cea mai mare seriozitate aceste acuzații și colaborează cu anchetatorii pentru a înțelege mai bine situația.
Raphael Kergueno, Transparency International: Concret, se traduce prin faptul că Huawei cheltuiește anual două milioane de euro. Știm acest lucru pentru că Huawei a făcut o declarație în registrul lobbiștilor europeni. Și cu aceste două milioane de euro, Huawei poate, de exemplu, să organizeze întâlniri la cel mai înalt nivel în Comisia Europeană sau Parlamentul European sau, de exemplu, să organizeze evenimente la scară largă la care este invitată crema cercurilor europene.
În Bruxelles activeaza aproximativ 12 mii de organizații de Lobby, la care sunt angajate 40 de mii de persoane, și care au un buget de 1,6 miliarde de euro.
Daniel Freud, europarlamentar german: Am avut cazul unui europarlamentar german de extremă-dreapta care, în ultimul mandat parlamentar a fost invitat într-o excursie de afaceri de lux în China, a stat în hoteluri de lux timp de șase zile, și ne-am mirat de ce AFD și-a schimbat complet viziunea față de China, și în special față de această companie.
Gigantul Huawei s-a confruntat cu numeroase probleme legate de încercarea de a cumpără influență politică, relatează presa internațională.