Președintele Zelenski, după atacurile ruse asupra regiunii Harkov: Asta este posibil doar pentru că Ucraina încă are restricţii în a se apăra. Limitările în combaterea terorismului sunt nedrepte

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski / Foto: Profimedia Images
24 mai 2024, 10:45 (actualizat 24 mai 2024, 11:17)

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut ţărilor occidentale să trimită ţării sale ajutor militar care să-i permită Ucrainei să atace infrastructuri situate în interiorul Federaţiei Ruse, infrastructuri cu care armata rusă loveşte teritoriul ucrainean, informează vineri EFE.

În discursul său către naţiune din noaptea de joi spre vineri, Zelenski a condamnat atacurile ruse de joi cu rachete şi bombe aeriene dirijate asupra regiunii de graniţă Harkov, în care şi-au pierdut viaţa şapte 7 civili şi care au fost lansate de pe teritoriul rus, acuzând deficitul de apărare antiaeriană de care suferă Ucraina şi interdicţia impusă Kievului de majoritatea aliaţilor, care nu permit Ucrainei să lovească teritoriul inamic cu arme occidentale.

Atacuri precum cel de joi sunt posibile doar „pentru că Ucraina are încă restricţii pentru a se apăra”, a avertizat Zelenski, care şi-a exprimat regretul că armata sa nu poate „distruge lansatoarele de rachete” cu care Moscova atacă Ucraina de pe teritoriul rus din cauza acestor restricţii şi a lipsei rachetelor cu rază lungă de acţiune.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: Au existat numeroase reacții în Ucraina și în întreaga lume la actul de teroare al Rusiei. Cu toate acestea, de fiecare dată când au loc astfel de lovituri și orașele și satele noastre sunt distruse, se pierd vieți, iar cărțile și tot ceea ce păstrează umanitatea sunt arse, trebuie să spunem deschis de ce acest lucru este încă posibil. Doar pentru că Ucraina are încă limitări în materie de apărare. Atât lipsa sistemelor de apărare aeriană, în ciuda faptului că lumea le are, cât și lipsa capacităților cu rază lungă de acțiune pentru războinicii noștri și incapacitatea totală de a distruge sursa terorii rusești din apropierea granițelor noastre, în special sistemele de rachete care vizează Ucraina și viețile oamenilor noștri.

Statele Unite, Franţa şi Regatul Unit au trimis Ucrainei un număr limitat de rachete cu rază lungă de acţiune pe care Kievul le foloseşte cu succes pentru a distruge ţinte militare ruseşti în teritoriile ucrainene ocupate de ruşi.

Atac rusesc cu rachete asupra Harkovului. Zelenski: Rușii profită că nu avem suficiente echipamente

Cel puțin 7 civili au fost uciși și câteva zeci răniți în atacul lansat de ruși asupra orașului Harkov, al doilea ca mărime din Ucraina. Președintele Volodimir Zelenski a calificat bombardamentul drept barbar și și-a exprimat din nou nemulțumirea față de faptul că Occidentul livrează prea lent sisteme de apărare antiaeriană.

Zelenski: Limitările în combaterea terorismului, greșite și nedrepte

Însă majoritatea aliaţilor Ucrainei au interzis până acum acestei ţări să folosească armele pe care le trimit pentru a lovi în interiorul Federaţiei Ruse de teama unor eventuale represalii directe din partea Moscovei.

Volodimir Zelenski a mai delcarat că ”orice țară ar considera că limitările în combaterea terorismului sunt greșite și nedrepte”, în mesajul său de joi seara.

”Protecția vieții trebuie să dispună de toate instrumentele necesare pentru a învinge cu adevărat teroriștii. Mulțumesc fiecărui lider care vede lucrurile așa cum le văd ucrainenii, precum și fiecărui stat care sprijină cu adevărat eforturile noastre de combatere a terorismului. Cu toate acestea, avem nevoie de mai multe eforturi și de mai multă hotărâre din partea liderilor mondiali pentru a ne asigura că teroarea rusă este în sfârșit învinsă”, a spus liderul ucrainean.

De asemenea, potrivit președintelui Volodimir Zelenski, atacul de joi al Rusiei asupra regiunii Harkov, care a provocat moartea și rănirea mai multor oameni, a distrus o clădire editorială și a dus la arderea a 50.000 de cărți.

Regatul Unit a anunţat recent că va permite Ucrainei să lovească teritoriul inamic cu arme de provenienţă britanică. În schimb, Statele Unite, Franţa şi majoritatea aliaţilor Ucrainei nu şi-au schimbat oficial politica privind utilizarea de către Kiev a echipamentelor lor militare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite