Franţa se teme de o situaţie „insuportabilă” în unele sectoare, din cauza taxelor vamale anunțate de Donald Trump. Ministru: „Ar fi evident un dezastru pentru toată lumea, dar, insist, în primul rând pentru economia americană”

Transport containere / Pixabay
Transport containere / Pixabay
25 mai 2025, 09:09 (actualizat 25 mai 2025, 18:56)

Franţa se teme de o situaţie „insuportabilă” în principalele sale filiere de export către Statele Unite, cum ar fi vinul şi cosmeticele, care sunt ameninţate de Donald Trump cu suprataxe vamale de 50%, în lipsa progreselor în negocierile comerciale cu Uniunea Europeană, scrie AFP.

Pentru unele dintre filierele noastre, cum ar fi vinurile şi băuturile spirtoase, cosmeticele, aeronautica şi toate cele cu exporturi de succes, acest lucru ar duce la o situaţie absolut insuportabilă pe termen lung„, a afirmat ministrul francez delegat pentru Comerţ exterior, Laurent Saint-Martin, într-un interviu acordat jurnalului La Tribune Dimanche.

Prin urmare, nu este un final dezirabil„, a adăugat ministrul, referindu-se la ameninţarea de vineri a preşedintelui american de a aplica Uniunii Europene taxe vamale de 50%, începând cu 1 iunie.

Exporturile franceze către Statele Unite în 2024 s-au bazat pe aeronautică (9,1 miliarde de euro, sau 18,8% din total), băuturi (4,1 miliarde de euro, 8,4%) şi produse farmaceutice (3,8 miliarde de euro, 7,9%), conform datelor Ministerului Economiei de la Paris.

Statele Unite exportă spre UE în special software şi servicii de comunicaţii, în timp ce Europa vinde în principal automobile, maşini-unelte şi echipamente de transport.

Ar fi evident un dezastru pentru toată lumea, dar, insist, în primul rând pentru economia americană„, a mai spus Saint-Martin.

Uniunea Europeană lucrează cu „bună credinţă” pentru a obţine un acord comercial cu Statele Unite bazat pe „respect”, şi nu pe „ameninţări”, a afirmat vineri comisarul european pentru Comerţ, Maros Sefcovic, care negociază în numele UE.

În ultimele luni, UE a fost lovită de trei ori de taxele vamale impuse de administraţia americană: 25% la oţel şi aluminiu, anunţate la mijlocul lunii martie, 25% la automobile şi apoi 20% pentru toate celelalte produse europene, în aprilie.

Această ultimă suprataxă a fost suspendată până în iulie, pentru a permite negocierile.

Cu toate acestea, tarifele de 10% rămân în vigoare pentru majoritatea bunurilor exportate în Statele Unite de către cele 27 de state membre.

„Totul este pe masă” în ceea ce priveşte un potenţial răspuns european la taxele impuse de Trump, a mai spus Saint-Martin. „Nu toţi împărtăşim aceeaşi opinie cu privire la nivelul răspunsului pe care să îl dăm. Există nuanţe care depind de vulnerabilităţi, sensibilităţi, în raport cu filierele fiecărui stat membru”, a mai subliniat el.

Preluare: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite