EXCLUSIV Istoricul Mark Galeotti: România nu a dat înapoi din faţa angajamentelor sale în contextul conflictului din Ucraina. A primit un mare număr de refugiaţi, iar asta e la fel de important cum e să asiguri rachete

6 iunie 2022, 21:59

„Pentru România e foarte greu, din cauza poziţiei sale geografice. Evident, există ţări care au făcut mai mult în privinţa trimiterii de arme către Ucraina etc. Și România a făcut paşi în această direcţie. Mai important e, însă, că România a primit un mare număr de refugiaţi. Iar asta e la fel de important cum e să asiguri rachete. Totul face parte din aceeaşi campanie”, este de părere istoricul.

VEZI și EXCLUSIV Expertul Mark Galeotti: Există un al treilea război, cel din creierul lui Putin. A crezut că invadarea Ucrainei va fi apogeul epocii. Epitaful lui va conține cuvântul „președinte”

„În al doilea rând, România nu a dat înapoi din faţa angajamentelor sale. Portul Constanţa e folosit pentru grânele ucrainene”, a completat el.

Solidaritatea României a avut mai multe perspective.

În plus, România a fost prinsă şi în jocul expulzărilor. Când tu expulzezi spioni ruşi, Rusia îţi expulzează diplomaţii. Cred că România a expulzat 10 ruşi. România nu are resursele Germaniei sau pe ale Marii Britanii. Dar, ţinând cont de capacităţile şi resursele sale, şi-a îndeplinit rolul în cadrul NATO, ar asta e foarte important. Fiindcă ruşii caută cea mai mică urmă de slăbiciune şi dezbinare în rândul membrilor NATO. Şi am văzut asta în cazul Ungariei„, a explicat reputatul istoric.

„Aşa că e foarte important ca o ţară ca România să-şi îndeplinească rolul, ceea ce se întâmplă”, a conchis el pe această temă.

VEZI și Galeotti: Nu cred că Putin vrea România. O influență, da. Moldova a fost neglijată în mod ruşinos, mult prea mult, de NATO, de UE, de Occident. Toţi şi-au spus ‘Să nu-l provocăm prea tare’ pe Putin. Acum văd că, de fapt, e gol

Înregistrarea integrală a emisiunii:

Mark Galeotti este profesor onorific la University College London și director general la Mayak Intelligence, o firmă de consultanță și cercetare specializată în relațiile cu Rusia. Este bursier al Institutului de Relații Internaționale de la Praga și al Royal United Services Institute de la Londra. A predat istorie la Robinson College, Cambridge, și are un Doctorat în Științe politice la London School of Economics. A consiliat mai multe instituții, printre care Comitetul pentru Afaceri Externe al Camerei Comunelor (Marea Britanie), Adunarea Parlamentară a NATO, Interpolul și Comandamentul Suprem al Forțelor Aliate din Europa.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite