2 februarie, Ziua Mondială a Zonelor Umede, zone care dispar de trei ori mai repede decât pădurile

Foto worldwetlandsday.org
2 februarie 2025, 07:50

Majoritatea dezastrelor sunt legate de apă, iar schimbările climatice sporesc frecvența și gravitatea acestora. Comunitățile sărace sunt mai vulnerabile la efectele dezastrelor, care amplifică inegalitățile și subminează dezvoltarea durabilă.

Majoritatea dezastrelor sunt legate de apă. Inundațiile, alunecările de teren, furtunile, valurile de căldură, incendiile de vegetație, frigul extrem, seceta și focarele de boli transmise prin apă devin tot mai frecvente și mai intense, în principal din cauza schimbărilor climatice.

Efectele dezastrelor sunt exacerbate de urbanizare și de degradarea mediului natural. Îmbunătățirea rezilienței serviciilor de apă și canalizare și protejarea ecosistemelor vor fi esențiale pentru a supraviețui unui viitor incert din punct de vedere climatic.

Majoritatea dezastrelor sunt legate de apă, iar schimbările climatice sporesc frecvența și gravitatea acestora. Comunitățile sărace sunt mai vulnerabile la efectele dezastrelor, care amplifică inegalitățile și subminează dezvoltarea durabilă.

Impactul dezastrelor include pierderi de vieți omenești și deteriorarea infrastructurii de apă și canalizare, cum ar fi punctele de apă, fântânile, toaletele și instalațiile de tratare a apelor reziduale.

În urma dezastrelor, epidemiile de boli infecțioase sunt frecvente din cauza răspândirii apelor uzate, a întreruperii serviciilor de apă și canalizare și a capacității reduse de a practica o igienă bună.

Degradarea mediului natural agravează impactul dezastrelor legate de apă. Pierderea „amortizoarelor” naturale, cum ar fi copacii, vegetația de pe malurile râurilor, zonele umede și mangrovele de coastă, reduce protecția împotriva inundațiilor.

Urbanizarea rapidă se poate concretiza pe suprafețe mari de teren, canalizând prea rapid scurgerile în canalele de scurgere a apelor pluviale, copleșind rapid sistemul și ducând la inundarea catastrofală a străzilor și metrourilor.

Lipsa de cooperare dincolo de frontierele naționale poate însemna că acțiunea unei părți sau a mai multor părți în amonte, cum ar fi deversarea apelor uzate sau modificarea debitului, poate avea consecințe devastatoare pentru comunitățile din aval, dincolo de graniță.

Creșterea costurilor economice și a pagubelor catastrofelor determină guvernele și organizațiile umanitare să acorde mai multă atenție pregătirii, prevenirii și abordării cauzelor profunde ale vulnerabilității.

„Protejarea zonelor umede pentru viitorul comun”

„Protejarea zonelor umede pentru viitorul comun” este tema pentru Ziua mondială a zonelor umede 2025.

Tema subliniază urgența unor acțiuni îndrăznețe de protejare a acestor habitate naturale pentru bunăstarea tuturor oamenilor și pentru ca generațiile viitoare să poată continua să beneficieze de tot ceea ce oferă zonele umede.

Ziua mondială a zonelor umede 2025 are o semnificație deosebită, deoarece în acest an va avea loc cea de-a 15-a reuniune a Conferinței părților contractante la Convenția privind zonele umede (COP15).

La fiecare trei ani, reprezentanții guvernelor fiecăreia dintre părțile contractante se reunesc pentru a facilita discuțiile cruciale privind conservarea și utilizarea durabilă a zonelor umede și pentru a conveni asupra unui program de lucru pentru următorii trei ani.

Calea de urmat

Adaptarea infrastructurii de apă și canalizare este vitală pentru reziliența societăților și a mediilor naturale la un număr tot mai mare de dezastre. Inițiativele includ:

stocarea sporită a apei

infrastructură rezistentă la schimbările climatice

soiuri de culturi rezistente la inundații și secetă

sisteme de prognoză și avertizare timpurie

planificarea utilizării terenurilor și consolidarea capacităților aferente.

Toate țările trebuie să aibă o strategie de reducere a riscurilor de dezastre care să aibă apa în centrul său. Cadrul Sendai pentru reducerea riscului de dezastre, adoptat de statele membre ale ONU în 2015, pune accentul pe gestionarea apei ca fiind esențială pentru reducerea apariției și a impactului dezastrelor legate de apă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite