Protestele pe drumuri continuă. Blocaj pe Autostrada A3. Fermierii au intrat cu tractoarele în centrul Timișoarei. Miting aprobat în București, cu mii de oameni și sute de camioane

19 ianuarie 2024, 10:46 (actualizat 19 ianuarie 2024, 19:16)

Transportatorii din Constanța au blocat din nou azi-noapte una din porțile de intrare în port. Pe lângă problemele semnalate de colegii lor din țară, au și nemulțumiri legate de accesul în port. Guvernul a găsit câteva soluții pentru cei care au ieșit în stradă. Ieri a fost aprobat un prim set de măsuri, care vizează compensații și modificări la regimul RCA. Sunt primele modificări făcute ca răspuns la revendicările transportatorilor și fermierilor care protestează de mai bine de o săptămână.

Iar după o nouă rundă de discuții și negocieri, ministrul Agriculturii s-a răzgândit şi spune că manifestanții de la Afumați nu mai sunt instigatori, ci fermieri. Și chiar le-a cerut scuze.

Cristian Stoica, transportator: Anual trebuie să plătim o licență de lucru în zona liberă, care e de 4200 de lei și după ce plătim licența, pe care nu știm de ce o plătim, mai avem și o taxă de intrare în port, care se poate plăti în fiecare zi sau lunar. Mai nou, terminalul de containere va introduce o taxă pt fiecare camion, de 10 euro.

Fermierii din Timiș au protestat pe mai multe drumuri din județ și au reușit să între cu tractoarele până în centrul Timișoarei. Primarul Dominic Fritz a autorizat protestul, iar cei nemulțumiți vor rămâne cu utilajele într-o parcare până în 24 ianuarie.

Cosmin Tabară, viceprimarul Timișoarei: Din păcâte este o situație care a luat amploare în țară. Sunt câteva probleme pe care miniștrii trebuie să le rezolve.

Protestul a continuat și la Afumați, în ciuda măsurilor de sprijin decise de guvern.

Duminică protestul se mută în Piața Constituției. Primăria Capitalei a dat autorizație pentru 5.000 de persoane și 200 de mașini, la cererea unui avocat al senatoarei Diana Șoșoacă, după cum susțin prefectul și edilul general. Senatoarea susține însă că nu are nicio legătură cu solicitarea. Oamenii sunt însă reticenți.

Unii protestatari nu susțin mitingul din Capitală

Fac apel pe această cale la toată lumea din țară să nu se lase manipulați pt că vor cădea în capcană prin care vor fi duși în centrul Bucureștiului unde se va degenera. Țara nu tre să ajungă în haos. Guvernul a aprobat niște suzete pentru populație”, ne-a declarat un sofer de tir.

Mergeți în Piață Constituției?” – ”Nu, deoarece este susținut politic și chiar dacă fiecare face sau nu politică, nu este despre politică, e despre noi și afacerile noastre și faptul că vrem să ne contsruim un viitor la noi în țară”, ne-a declarat un alt protestatar.

Printre măsurile promise de Guvern în urmă discuțiilor se numără modificări privind cantarirea mărfurilor la vama, clarificarea unor aspecte privind inspecția tehnică a utilajelor sau posibilitatea de plata în rate a polițelor RCA.

Vineri după-amiază, pe autostrada A3 Bucureşti – Ploieşti, în zona localităţii Dumbrava, traficul rutier a fost oprit, pe sensul de mers către Ploieşti, din cauza protestului transportatorilor şi fermierilor.

Potrivit Centrului Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române, la kilometrul 62, pe sensul de mers către Ploieşti, în zona localităţii Dumbrava, trei capete tractor au oprit pe carosabil, blocând banda de urgenţă, banda 1 şi banda 2.

„Protestatarii au coborât din autovehicule şi protestează pedestru. (…) În acest context, s-a format coloană de aproximativ 6 kilometri pe sensul către Ploieşti”, arată sursa citată. 

Și la Afumați, protestul a continuat vineri, camioanele au blocat o bandă pe fiecare sens de mers, ceea ce a îngreunat circulația.

Primăria Capitalei a decis să dea aviz favorabil pentru un protest organizat în Piața Constituției, care va avea loc duminică, luni și marți.

Pot participa 5.000 de persoane cu 100 de tractoare și 100 de camioane. Avizul însă nu le permite participarea la protest partea din spate a vehiculelor.

Primarul Capitalei a scris pe Facebook că protestul nu va afecta traficul din București.

Unii dintre transportatorii și fermierii care protestează la Afumați spun că nu vor participa la protestul de la Piața Constituției.

Prefectul Capitalei, Rareş Hopincă, precizează că, pentru a intra în Municipiul Bucureşti, proprietarii de utilaje care vor să participe la protestul din Piaţa Constituţiei trebuie să se înscrie pe o listă pe care organizatorii o vor transmite Poliţiei şi Jandarmeriei până sâmbătă la ora 16.00.

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a explicat că intrarea în Bucureşti a tractoarelor şi capetelor tractor de TIR, în vederea participării la protestul din Piaţa Constituţiei, se va realiza pe Şoseaua Alexandriei, între orele 6.00 – 7.00.

El a precizat, potrivit Agepres, că din comisia care analizează cererile pentru protest fac parte şi reprezentanţi ai Poliţiei, Poliţiei Rutiere şi Jandarmeriei şi că, în urma discuţiilor, a fost semnat un protocol între organizator şi reprezentanţii autorităţilor.

„Protocolul spune că intrarea în Bucureşti se face pe Şoseaua Alexandriei între 6.00 – 7.00 dimineaţa. Ieşirea din Bucureşti se face tot pe Şoseaua Alexandriei, între 22.00 şi 23.00. (Protocolul, n.r.) obligă organizatorul să comunice instituţiilor de ordine numerele de identificarea ale maşinilor şi un număr de organizatori, cu care Poliţia şi Jandarmeria să fie în contact pe perioada manifestării”, a precizat edilul general.

Nicuşor Dan a declarat că există cazuri în care numărul participanţilor este mai mare decât cel anunţat.

„Asta se întâmplă, pentru că, evident, numărul acesta este o estimare. Se întâmplă să fie mai puţini, de cele mai multe ori. Se întâmplă să fie şi mai mulţi. Organele de ordine ştiu să lucreze cu asta şi dacă se depăşeşte numărul, nu e nicio problemă. Nu a fost niciodată”, a spus primarul.

În ce priveşte faptul că solicitarea de protest a fost semnată de către doi avocaţi ai Partidului SOS, edilul general a precizat că această cerere a fost aprobată deoarece întrunea condiţiile legale. El a menţionat că, dacă ar fi existat mai multe cereri care să întrunească toate condiţiile legale, ar fi fost aprobată cea a organismelor reprezentative pentru fermieri sau transportatori.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite