Sâmbătă 3 mai 2025 | București 10˚C / Senin

Siria: Ies la iveală ororile din „abatorul de oameni”, în timp ce Moscova confirmă ajutorul dat lui Bashar al Assad. Dictatorul este „în siguranță”

11 decembrie 2024, 12:53 (actualizat 11 decembrie 2024, 13:02)

După ce a refuzat inițial să comenteze că l-ar adăposti pe fostul dictator sirian Bashar al Assad, Moscova confirmă informația. Potrivit adjunctului ministrului rus de externe, Bashar al Assad este în siguranță și „acest lucru arată că Rusia a acționat așa cum se cerea într-o asemenea situație extraordinară”. Urmează imagini și informații cu un puternic impact emoțional!

Moscova a fost principalul susținător al regimului sirian și are două baze militare de importanță strategică în Siria. După fuga președintelui Bashar al Assad în Rusia și preluarea puterii de către rebeli încep să iasă la iveală torturile din închisorile politice.

Într-o morgă întunecată și mizeră a unui spital din Damasc, sirieni încearcă să identifice oameni dragi. Corpurile de aici au fost aduse de echipele care au descoperit celulele ascunse din închisoarea Sednaya – locul de unde sute, mii de oameni nu s-au întors niciodată. O femeie a scris pe o hârtie numele fratelui ei, Adnan Al-Turk, arestat acum 11 ani din cartierul damaschin Al-Qaboun, în speranța că poate văzând la televizor, știe cineva ceva de el.

ZAHER AL TAQASH – medic, Spitalul Damasc: Căutăm semne distinctive: un tatuaj, o cicatrice, orice semnalment aparte, pentru medicina legală. Facem și o amprentă dentară, avem specialiști care studiază dentiția, o verifică, și în acest fel poate și familia să îi identifice pe cei dispăruți.

Mame își caută fiii încă de acum 12 ani, poate și mai mult. Lumea știa de cumplitul gulag sirian – dar nimeni nu știe dimensiunea exactă. Foști prizonieri evadați sau eliberați, fugiți în Occident, povestesc despre torturi, orori cumplite, masacre în închisorile politice ale lui Assad.

Amnesty International numește penitenciarul Sednaya „un abator uman” iar grupurile pentru drepturile omului estimează că în închisorile politice siriene au fost deținuți și torturați zeci de mii de oameni de la începutul războiului civil, când oamenii s-au ridicat împotriva lui Bashar al Assad, care a folosit și arme
chimice împotriva propriei populații.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite