Schimbările bruște de temperatură, factori de risc pentru sănătate
În Capitală, oamenii au trecut brusc la haine groase de la îmbrăcămintea de vară. Odată cu apariţia ploilor, temperaturile scad chiar și cu 15 grade. Fluctuațiile de temperatură atmosferică s-au resimţit în toată ţara, iar acestea atrag după sine probleme de sănătate, atrag atenția medicii. Meteorologii susțin că vremea rece se menține și pe parcursul zilei de mâine.
După ce sâmbătă mercurul din termometre a ajuns până la 34 de grade, astăzi românii au îmbrăcat hainele groase la ieșirea din casă.
Oana Păduraru, meteorolog: Scăderea de temperatură nu astăzi, mă refer la ziua de mâine , în special, este de 15 grade. Dacă ne raportăm la normele perioadei valorile termice vor fi sub norme, zilele viitoare. Mâine este o vreme rece în toată țara, maximele termice între 11 și 19 grade. În mod obișnuit ar trebui să fie între 17 și 23 și minimele între 3 grade în depresiuni și 14 grade în Delta Dunării, iar minima nopților următoare ar putea să coboare sub 0 grade până la -2 grade în depresiunile din estul Transilvaniei. Mâine cel mai frig va fi în partea de nord, de centru a țării. Valorile termice vor porni de la 10-11 grade după-amiază.
Mulți romani, în special persoanele vârstnice, spun că resimt variațiile bruște de temperatură.
Ștefan Bușnatu, medic primar cardiolog: O tranziție bruscă de la 30 la 15 grade poate afecta sistemul cardiovascular prin afectarea în sine a modului în care funcționează vasele noastre, ducând la modificări ale ritmului cardiac, generatoare de bătăi neregulate sau fluctuații de tensiune arterială. Evitarea eforturilor excesive în această perioadă pentru a nu suprasolicita peste solicitarea termică dată de corpul nostru, să ne hidratam corespunzător și să urmărim tensiunea arterială și pulsul.
Medicii susțin că și modificările de umiditate afectează întregul organism uman, conducând la accentuarea inflamației la nivelul mușchilor.
De asemenea, trecerea bruscă de la temperaturi ridicate la temperaturi scăzute slăbește instantaneu sistemul imunitar, expunând corpul la vulnerabilitate în fața infecțiilor sezoniere. Din acest motiv, medicii recomandă o dietă echilibrată și bogată în consumul de fructe și legume.