Să fii proprietar de locuință în România, un lux pe care tot mai puţine persoane şi-l vor putea permite

21 februarie 2024, 19:32 (actualizat 21 februarie 2024, 23:42)

Să fii proprietar în România va deveni un lux pe care tot mai puţine persoane şi-l vor putea permite. Pe piaţă oferta scade, dacă vorbim de locuințe noi. Anul trecut s-au construit cele mai puţine locuinţe din ultimii trei ani, iar dezvoltatorii spun că trendul se va menţine pentru ca s-au eliberat putine autorizaţii pentru zone rezidenţiale.

În cel mult 3 ani, Codruţ ar vrea să aibă casa lui, dar creditul nu este o soluţie pe care să o ia în calcul.

Am ajuns în punctul în care rata la bancă e mai mare decât chiria pe care o plăteşti. Consider că creditele pot fi folosite în scop investiţional, nu în scop de a fi îndatorat să ai ceva.

A tot amânat momentul, pentru că locuinţele s-au tot scumpit. Numai în ultimul an, preţul mediu al unei case sau al unui apartament a crescut, în medie, cu 9 procente.

Cele mai scumpe apartamente, în București, Brașov și Oradea

Cel mai mult s-au scumpit apartamentele vechi din Oradea şi Braşov, cu 14 procente. La cele noi, Capitala ocupă loc fruntaş la scumpiri. Cu 10 la sută.

Mădălina Chițu, jurnalist TVR: În prezent, preţul mediul al metrului pătrat al unui apartament din Bucureşti sare de 1.700 de euro. Cele mai scumpe locuinţe în România sunt la Cluj-Napoca sau la Braşov, oraşe unde preţul mediu al unui metru pătrat se apropie de 2.600 de euro, respectiv 1.900 de euro.

Bogdan Ivan, secretar General al Asociaţiei Dezvoltatorilor Imobiliari din România: Scumpirea apartamentelor a fost generată de inflaţia care a fost galopantă în ultimii ani, creşterea preţurilor la materialele de construcţie şi creşterea dobânzilor bancare.

Citește și: Cluj-Napoca, un oraș foarte scump. Prețul mediu al locuințelor este de 2.570 de euro pe metrul pătrat, mai mare decât la Sofia, Budapesta și Atena

Şi, chiar dacă ratele sunt tot mai mari și mai greu de achitat, împrumutul rămâne singura soluție pentru mulţi români.

Georgiana Dumitrana, manager vânzări agenţie imobiliară: Românii care doresc să îşi achiziţioneze o locuinţă sunt interesaţi de creditul ipotecar, deoarece sunt dobânzile mult mai avantajoase. Avem în continuare clienţi care sunt interesaţi şi de noua casă, dar nu ne ajută IRCC-ul, care este destul de mare în momentul de faţă.

Proprietățile spațioase nu mai sunt prima opțiune

Monica Dudău, reprezentant platformă online cu anunţuri imobiliare: Aproximativ 50% din căutări sunt pentru apartamentele cu 2 camere. Vedem un interes mult mai mare pentru apartamente decât pentru case. Dacă ne uităm la vânzări, undeva la 80% dintre căutările noastre sunt pentru apartamente şi în general vedem un interes mult mai mare pentru proprietăţile construite între 1977 şi 2000.

Oferta de locuințe pare să fie în scadere. Anul trecut s-au construit cele mai puţine locuinţe din ultimii 3 ani, iar numărul de autorizaţii de constuire a fost la minimul ultimilor ani.

Dezvoltatorii spun că o locuinţă ar putea costa şi cu 30% mai mult în următorii 2 ani.

Citește și: Salariul mediu și prețul chiriei. Bucureștiul se află printre orașele cu cele mai mici chirii

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite