„Balada” lui Ciprian Porumbescu, interpretată de Alexandru Tomescu în Capela Sixtină, în prezența Papei Leon

7 iunie 2025, 17:51 (actualizat 7 iunie 2025, 17:52)


Violonistul Alexandru Tomescu a interpretat în Capela Sixtină de la Vatican „Balada” lui Ciprian Porumbescu, în cadrul celebrării cardinalului Iuliu Hossu, eveniment la care a participat și papa Leon al XIV-lea.

Balada lui Ciprian Porumbescu, genial interpretată pe Stradivarius-ul său de inegalabilul virtuoz Alexandru Tomescu în prezența Papei Leon XIV, însuflețind frescele lui Michelangelo din Capela Sixtină. La finalul interpretării, Papa s-a ridicat și l-a salutat cordial și cu nedisimulată admirație pe artistul român”, a scris pe Facebook Eduard Fărtan, preot greco-catolic în Marea Britanie.

Alexandru Tomescu a fost invitat să cânte în cadrul celebrării solemne dedicate cardinalului martir Iuliu Hossu, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, și luptei sale pentru salvarea evreilor în timpul celui de al doilea Război Mondial.

Evenimentul de excepție a fost organizat de Arhieparhia Blaj, Eparhia de Cluj-Gherla și de Federația Comunităților Evreiești din România în colaborare cu Dicasteriile vaticane de resort și s-a bucurat de o participare de excepție, la cel mai înalt nivel”, a mai scris Eduard Fărtan.

Papa Leon al XIV-lea a evocat viața și moștenirea cardinalului „in pectore” Iuliu Hossu, episcop greco-catolic român, „pastor și martir al credinței în timpul persecuției comuniste din România”, comemorat luni la Vatican, cunoscut și pentru salvarea a mii de evrei de la moarte în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, conform Catholic News Agency.

Ne-am adunat astăzi în Capela Sixtină pentru a-l comemora, în anul jubiliar dedicat speranței, pe un apostol al speranței: Fericitul Cardinal Iuliu Hossu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla”, a spus Sfântul Părinte la începutul discursului său în cadrul ceremoniei de comemorare a cardinalului, care a murit acum 55 de ani, pe 28 mai 1970.

Astăzi”, a continuat Papa Leon, „el pășește în această capelă după ce Sfântul Paul al VI-lea, pe 28 aprilie 1969, l-a numit cardinal in pectore (în secret), în timp ce se afla în închisoare pentru fidelitatea sa față de Biserica Romei”.

Numirea sa ca și cardinal nu a fost cunoscută decât în 1973, la trei ani după moartea sa, conform Vatican News.

Iuliu Hossu a fost un episcop greco-catolic și cardinal in pectore, născut la 30 ianuarie 1885, în Milaș. În 1904, a început studiile teologice la Colegiul de Propaganda Fide din Roma. A obținut doctorate în filosofie (1906) și teologie (1908). A fost hirotonit preot pe 27 martie 1910.

Potrivit Vatican News, la 3 martie 1917, a fost numit episcop al Eparhiei greco-catolice de Gherla (Transilvania). În 1930, eparhia a devenit Cluj-Gherla, cu sediul mutat în Cluj-Napoca. Între 1940–1944, zona a fost ocupată.

Pe 28 octombrie 1948, Hossu a fost arestat de regimul comunist și dus la Dragoslavele, apoi mutat la mănăstirea ortodoxă Căldărușani și în 1950 în penitenciarul Sighet. A urmat apoi Curtea de Argeș, Ciorogârla, și din nou Căldărușani.

În august 1961, a scris din închisoare: „Nu ți-am putut lua iubirea, Doamne; îmi este de-ajuns: îți cer iertare pentru toate păcatele mele și îți mulțumesc cu toată ființa mea pentru tot ce mi-ai dat, robul Tău nevrednic”.

A fost lipsit de libertate până la moartea sa, pe 28 mai 1970, la Spitalul Colentina din București. Ultimele sale cuvinte au fost: „Lupta mea s-a sfârșit; a voastră continuă”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite