Prețurile pe piața imobiliară sunt pe un trend ascendent. Locuințele au ajuns cu 16% mai scumpe, față de anul trecut. Un apartament cu două camere se vinde cu peste 100 de mii de euro
E perioada concediilor, însă știm că unii dintre dumneavoastră vă gândiți să vă schimbați locuința. Întrebarea este: vara reprezintă un moment potrivit pentru a face acest pas? Cifrele ne arată că prețurile sunt în continuare pe un trend ascendent.
Mai pe scurt, niciodată nu știi când e momentul potrivit. Până la urmă trebuie să faci ce simți și când simți că e momentul să faci acest pas. Revenind la cifre, luna trecută, adică în iulie, prețurile medii ale apartamentelor de vânzare au înregistrat o creștere de 16% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
La capitolul contactărilor, datele arată că în luna iulie a acestui an au fost cu 37% mai multe interacțiuni între vânzători și cumpărători comparativ cu luna iulie a anului trecut. Asta ne arată cumva că vara nu mai este anotimpul în care toată lumea face cu totul altceva, mai puțin să își cumpere o casă. Practic, unele locuințe s-au vând mai repede decât se așteptau proprietarii.
În București, prețul mediu al apartamentelor noi și vechi a fost de 1.855 euro pe metru pătrat în luna iulie 2024. Apartamentele noi au avut un preț mediu de 1.811 euro pe metru pătrat, în timp ce apartamentele vechi au ajuns la un preț mediu de 1.905 euro pe metru pătrat, înregistrând o creștere de 16% față de aceeași perioadă a anului trecut.
În funcție de banii pe care îi aveți, vă puteți face un calcul pentru a vedea unde vă încadrați cu achiziționarea unei locuințe. Așa cum ne-am obișnuit, garsonierele sunt cele mai ieftine, având un preț mediu de 74.187 euro. Dacă vreți un apartament cu living și dormitor, adică 2 camere, atunci prețul mediu este de 102.008 euro. Pentru un apartament cu trei camere, prețul ajunge la 139.102 euro, iar dacă aveți nevoie de mai mult spațiu și optați pentru un apartament cu patru camere, costul mediu este de 166.922 euro.
În funcție de oraș, prețul diferă destul de mult. Luăm pentru început o garsonieră de 40 de metri pătrați. În Cluj Napoca prețul se apropie de 110 mii de euro, în Iași e aproape 65 de mii de euro, la fel și în Timișoara, iar un preț ceva mai bun găsiți în Oradea, unde un apartament cu o camera, ajunge să coste putin peste 63 de mii de euro. Așadar, vedem ce diferența mare este între Cluj Napoca și Oradea, 110 mii în Cluj și 63 de mii în Oradea.
Poate că cele mai căutate apartamente sunt cele cu 2 camere. Și aici avem prețuri diferite în functie de regiune. Lăsăm Capitala deoparte și vedem că în Cluj Napoca prețurile au explodat. Un apartament de 55 de metri pătrați, cu 2 camere, se vinde cu peste 150 de mii de euro. Urmează Brașovul cu aproape 110 mii de euro, iar un preț ceva mia bun găsiți tot în Oradea. O astfel de locuință costă undeva la 87 de mii de euro.
În concluzie, piața imobiliară din București continuă să fie dinamică, cu prețuri în creștere și o cerere tot mai mare. Vedem că lucrurile s-au schimbat și în alte zone din țară, iar Capitala nu a mai ținut pasul. Indiferent de bugetul pe care îl aveți, este important să vă faceți calculele atent pentru a găsi locuința care vi se potrivește cel mai bine.