Pestă porcină depistată la o fermă de porci din Parţa, Timiș. 39.000 de animale vor fi incinerate. Ioan Ladoşi: Cel care va suferi cel mai mult este consumatorul român

Primele suspiciuni au apărut luni. Atunci medicii de la ferma au luat probe și le-au trimis la un laborator la sediul Direcției Sanitar Veterinare din Timiș, iar apoi au fost trimise la laboratorul din București.
Miercuri dimineață a venit confirmarea oficială există un focar de pestă porcină. La ora 12:00, s-a întrunit și comitetul local pentru combaterea bolilor. Este prezent și șeful ANSVSA și au fost deja implementate primele măsuri.
O mașină de poliție este chiar la intrare în fermă, a fost instituit un filtru – nimeni nu mai iese, nimeni nu mai intră. Timp de 10 zile câțiva angajați nu mai au voie să iasă din incinta fermei.
Circa 40 000 de animale urmează să fie sacrificate și îngropate pe un teren care a fost deja identificat și este chiar lângă fermă.
Se vor lua și alte măsuri în sensul că pe un perimetru de 3 km în jurul fermei este instituită zona de protecție, iar până la 10 km este zona de supraveghere.
Câteva zeci de angajați au decis să intre de bună voie în incintă, pentru a ajuta la realizarea tuturor procedurilor necesare deszinfectării fermei.
Pentru că firma este situată la nici un kilometru de localitatea Parța, în toată această zonă nu mai este voie să fie comercializate animale vii, dar nici carne de porc, pentru cel puțin 30 de zile.
Oamenii sunt disperați și susțin că s-au chinuit să crească animalele până acum și mai sunt doar câteva luni până la Crăciun și chiar dacă vor apărea suspiciuni și în localitate și ei vor trebui să își sacrifice animalele.
Reprezentanții producătorilor de carne spun că apariția focarului va avea urmări în piața din România, din cauza numărului foarte mare de animale care vor fi sacrificate.
Cel care va suferi cel mai mult este consumatorul român
Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România, a declarat la TVR INFO că România a fost mereu, în ultimii 5 ani, sub amenințarea pestei porcine, deoarece autoritățile nu au luat măsurile necesare pentru stoparea extinderii acestui virus. Ioan Ladoşi spune că transporturile ar trebui mai bine supravegheate și controlate.
Cel care va suferi cel mai mult este consumatorul român, pentru că în abatoarele românești se sacrifică aproximativ 50, 60 de mii de porci pe săptămână, și dacă aceste 40 de mii de capete de porci vor fi sacrificate (din cauza pestei porcine) înseamnă că, practic, producția României pe aproape o săptămână va fi băgată în acele șanțuri de pământ. În schimb, pentru că românul continuă să ceară carne de porc, asta înseamnă că la acest nivel vor crește importurile, a declarat, la TVR Info, Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România.
În fermele din Timiș, ale companiei multinaționale, au mai fost depistate focare de pestă porcină, în trecut. La nivelul Prefecturii Timiș au fost constituite două comisii. Una dintre ele va verifica modul în care s-a produs infectarea animalelor, iar cea de-a doua va stabili pagubele. Dacă se dovedește că la fermă au fost respectate toate procedurile, compania va fi despagubită.