Guvernul va da ordonanţă de urgenţă pentru Codurile penale. OUG vizează doar articolele declarate constituţionale
Proiectele de lege de modificare a Codurilor penale se află acum în Parlament, după ce au trecut de filtrul Curtii Constituționale. O parte dintre modificări au picat la Curte, altele au trecut.
De altfel, Codul de procedură penală a fost adoptat de Senat în forma dorită de Curtea Constituțională și rămâne să treacă și de Camera Deputaților, for decizional.
Liviu Dragnea a explicat că PSD vrea modificarea Codurilor de către guvern prin ordonanță de urgență, pentru că procedurile parlamentare durează prea mult.
Sarcina de modificare a Codurilor prin ordonanță de urgență îi revine ministrului Justiției, Tudorel Toader.
Opoziția critică decizia PSD de a da ordonanță de urgență pe Coduri.
Printre modificările la Codul de procedură penală declarate constituționale de CCR se numără imposibilitatea de a face denunțuri după ce a trecut un an de la comiterea faptei și imposibilitatea folosirii probelor rezultate ca urmare a mandatelor de siguranță națională în dosarele penale obișnuite.
________________________________________________
Premierul Viorica Dăncilă a declarat, la finalul şedinţei PSD că Guvernul va da o ordonanţă de urgenţă pentru adoptarea Codului Penal şi Codul de Procedură Penală. Ordonanţa va fi dată doar pe articolele declarate constituţionale, însă premierul a afirmat că nu s-a stabilit când anume va fi adoptată.
“S-a decis în unanimitate ca articolele declarate constituționale să vedem oportunitatea de a fi promulgate printr-o OUG. (…) Am văzut că foarte multe legi au durat foarte mult, au fost contestații, dar în ce privește aplicarea acestor legi termenul a fost depășit. Am hotărât că ceea ce s-a declarat constituțional să avem și această posibilitate de a da OUG. Articolele declarate neconstituționale vor veni din nou în Parlament. Am avut o primă discuţie. Nu am luat încă în calcul , nu am făcut o discuţie detaliată. Nu am vorbit de termen”, a declarat Viorica Dăncilă.
Liviu Dragnea: Colegii au motivat că e o istorie care nu se mai termină
Preşedintele PSD Liviu Dragnea a argumentat că o ordonanţă privind modificarea codurilor penale ar putea fi dată în condiţiile în care „este o istorie care nu se mai termină” în această privinţă.
“Acest subiect s-a discutat la propunerea unui coleg i s-a transmis domnului ministru şi domnului prim-ministru. Ne-au transmis că vor analiza şi o să vedem ce facem. Colegii noştri au motivat că este o istorie care nu se mai termină. Şi au zis că pe articolele care au trecut de filtrele Curţii Constituţionale, nu ar vedea de ce să nu se dea OUG”, a precizat şi liderul PSD Liviu Dragnea.
Tudorel Toader: vom vedea în ce măsură le vom transpune articolele constituţionale într-o ordonanţă adoptată de guvern
Şi Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a vorbit, la finalul CEx-ului PSD, despre ordonanţa de urgenţă pe Codurile Penale, precizând că ministerul pe care îl conduce va analiza transpunerea articolelor constituţionale într-o ordonanţă adoptată de guvern.
“S-a discutat despre posibilitatea finalizării procedurii de adoptare a soluţiilor din Codurile Penal şi de Procedură Penală, soluţii care, în parte au fost declarate constituţionale, în parte neconstituţionale. Ce s-a hotărât? Să vedem care sunt posibilităţile legale de accelerare a procedurii de legiferare a celor două Coduri în părţile declarate constituţionale. S-a hotărât ca Ministerul Justiţiei să analizeze în ce măsură pot fi adoptate una sau două ordonanţe de urgenţă pentru transpunerea în legislaţia penală a soluţiilor legislative declarate constituţionale. Din moment ce soluţiile respective au fost validate de către CCR ca fiind în acord cu exigenţele constituţionale înseamnă că ele pot intra în fondul activ al legislaţiei penale, procesual-penale. (…) Voi vorbi cu colegii mei, vom lua partea din lege soluţiile constituţionale şi vom vedea în ce măsură le vom transpune într-o ordonanţă adoptată de guvern.”, a afirmat Tudorel Toader.
Ministrul Justiţiei a precizat că la şedinţă nu s-a discutat despre amnistie şi graţiere.