Firma care deţine platformea minieră responsabilă de poluarea de pe râul Bistriţa, amendată cu 90.000 de lei. Debitul scurgerilor, în scădere. În două zile situaţia va intra în normal

15 mai 2023, 12:51

Începând de sâmbătă seara, apele care conţin substanţe poluante din galeria Isipoaia au ajuns în râul Bistriţa. Primele semne ale poluării au fost văzute în zona localităţii Broşteni şi s-a dat alarma: pe o lungime de trei kilometri apa râului avea o consistenţă mâloasă şi era de o culoare cărămizie.

Unda de poluare s-a propagat apoi pe cel puţin 30 de km, pe raza județelor Suceava și Neamț. Apa care se scurgea din fosta mină a continuat să fie de culoare roşiatică. Dar, debitul a mai scăzut, de la 40 de litri pe secundă, cât era iniţial, la 10-15 litri pe secundă.

Exploatarea minieră de la Isipoaia are legătură cu mina de uraniu de la Leşu Ursului, prin galeriile întinse pe kilometri în interiorul muntelui. Anul trecut au fost terminate lucrările de ecologizare şi închidere totală a minei, inclusiv umplerea cu apă a galeriilor. Însă, aşa cum s-a întâmplat şi în 2015, apa a năvălit la suprafaţă.

Scurgerea de ape contaminate nu a fost oprită în totalitate, iar unda poluantă a ajuns până în Lacul Izvorul Muntelui. Ca soluţie temporară, s-a propus amplasarea unor rezervoare tampon (bazine impermeabile), pentru preluarea deversărilor și decantarea pe cât posibil a apelor de mină. Pr termen lung însă e nevoie de soluţii stabile, chiar de construirea unei staţii de epurare.

Experţii minieri vor începe miercuri o expertiză tehnică la mina Isipoaia şi în zona unde s-au deversat apele poluate. Analizele de laborator nu au indicat urme redioactive în apa poluată, dar are concentraţie mare de fier. Oamenilor li s-a cerut să nu o folosească nici la irigaţii, nici în gospodărie sau pentru animale.

Din estimările specialiştilor, situația ar putea reveni la normal în aproximativ două zile.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite