Expert Forum: Centru de informare şi asistenţă electorală pentru cetăţenii interesaţi pentru scrutinul de duminică

Expert Forum a anunţat, joi, că pune la dispoziţia celor interesaţi un centru de informare şi asistenţă electorală pentru turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale din 18 mai, prin intermediul căruia experţi şi jurişti vor răspunde celor mai frecvente întrebări legate de zilele votării şi vor oferi sprijin pentru sesizarea neregulilor.
Potrivit unui comunicat, cei interesaţi vor putea suna la numerele de telefon 0800 460 002 – gratuit în România sau 0318.222.800 – tarif normal pentru străinătate.
Call center-ul va fi activ pe 17 mai (10:00 – 21:00) şi duminică 18 mai (7:00 – 22:00) – ora României, a precizat Expert Forum, organizaţie membră a Coaliţiei Vot Corect.
De asemenea, alegătorii care au nevoie de informaţii legate de procesul electoral vor putea accesa oricând platforma www.votcorect.ro.
Aceasta oferă răspunsuri la întrebările cele mai frecvente legate de votare: unde şi cum votez, cu ce documente, cum fac sesizări şi altele şi conţine un formular prin care orice cetăţean poate sesiza nereguli din zilele scrutinului.
Alegătorii vor primi asistenţă pentru a formula plângeri, dacă este cazul, sau vor fi îndrumaţi pentru a-şi putea exercita dreptul de vot, a indicat Expert Forum.
„La alegerile din 4 mai cele mai multe sesizări au fost legate de continuarea campaniei electorale, fotografierea buletinelor de vot, încălcarea legislaţiei privind datele personale sau probleme legate de organizarea birourilor electorale – îi invităm pe toţi cei interesaţi să raporteze aceste nereguli pe votcorect.ro, dar mai ales să se adreseze autorităţilor care pot soluţiona astfel de plângeri în timp util”, a mai transmis organizaţia.
Organizaţiile membre ale coaliţiei Vot Corect vor monitoriza zilele votării, începând de vineri, cu aproape 1.300 de observatori independenţi, acreditaţi în ţară şi străinătate.
„Observatorii vor fi prezenţi în secţiile de votare până duminică, inclusiv la numărarea voturilor, pentru a asigura corectitudinea desfăşurării alegerilor, dar şi pentru a colecta date care vor contribui la elaborarea unor recomandări pentru îmbunătăţirea procesului electoral. Monitorizarea procesului electoral se va realiza cu ajutorul aplicaţiei pentru smartphone Vote Monitor, dezvoltată de Code for Romania. Comunicatele privind observarea procesului electoral vor fi accesibile în zilele alegerilor pe pagina web www.votcorect.ro/comunicate”, a mai precizat sursa citată.
Reprezentanţii Vot Corect vor prezenta, luni, online, concluziile campaniei de observare turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, începând cu ora 13:00.
Coaliţia Vot Corect este formată din Expert Forum, Centrul pentru Resurse Civice, Civica, Centrul pentru Studiul Democraţiei, Rădăuţiul Civic, Observatorul Electoral, Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Drept din România şi Code for Romania, care a dezvoltat aplicaţia pentru observatori Vote Monitor, precum şi Asociaţia Promolex – pentru observarea procesului electoral în Republica Moldova.