România, cea mai poluată țară din Uniunea Europeană. Cum s-a ajuns aici
România este cea mai poluată țară din Uniunea Europeană. La nivel mondial, doar șapte ţări au atins standardele Organizaţiei Mondiale a Sănătății pentru calitatea aerului, în cursul anului trecut. Rezultatele se bazează pe măsurarea nivelului de particule toxice minuscule cunoscute sub numele de PM2,5, foarte nocive pentru sănătate, atrag atenția medicii.
Sunt doar câteva dintre efectele nocive ale poluării pe care le-au simțit pe propria piele locuitorii marilor orașe. Nu e de mirare, având în vedere locul pe care țara noastră îl ocupă în clasametul aerului otrăvit. De până la 5 ori peste media admisă.
România este pe locul 66 în topul celor mai poluate țări din lume și cea mai poluată țară din Uniunea Europeană, cel puțin asta o arată cea mai recentă monitorizare făcută la nivel global.
Potrivit specialiștilor de la compania elvețiană de monitorizare a calității aerului IQAir, cele mai poluate țări din lume în 2024 au fost Ciad și Banglasdesh. La polul opus, doar Australia, Nouă Zeelandă, Bahamas, Barbados, Granada, Estonia şi Islanda au atins standardele Organizației Mondiale a Sănătății. Clasamentul a fost făcut pe baza monitorizării particulelor PM 2,5, extrem de nocive pentru sănătatea umană.
Laura Panait, specialist, medicină de familie: Fiind particule foart foarte mici, pătrund foarte ușor în tractul respirator, provocând leziuni. Pericolul este și mai mare la pacienții care au boli cronice pulmonare, aviz aici asmaticilor și celor cu alergii respiratorii.
Ciprian Gălușcă, coordonator, Greenpeace România: Suntem aici în principiu pentru că nu facem nimic încât să schimbăm lucrurile, pentru că această poluare cu PM 10, cu praful care ne intră în orașe este o lupta pierdută pentru autorități, pentru că în loc să plantăm păduri, centuri verzi în jurul orașelor, să ne îngrijim de spațiul verde din interiorul orașelor, preferăm să dăm bani pe medicamente și să ne tratăm de boli pulmonare.
Potrivit studiilor, în România sunt înregistrate anual in jur de 30.000 de decese provocate de poluare.