Cum urmărește extrema dreaptă să ajungă la putere în Europa folosindu-se de furia fermierilor

Protest al fermierilor belgieni
Protest al fermierilor belgieni/ Profimedia Images
29 ianuarie 2024, 10:41

Din Italia până în Olanda, partide de extremă dreapta precum Adunarea Națională din Franța și Alternativa pentru Germania se bazează pe indignarea zgomotoasă a fermierilor – cu tractoare ambalate și parade ale animalelor – înaintea alegerilor europene din iunie, scrie Politico.

Legătura explozivă a dus la violențe, ca atunci când fermierii furioși din Germania, la începutul acestui an, l-au încolțit pe ministrul Economiei, Robert Habeck, pe un feribot, forțându-l să plece în grabă cu o navă separată. Această situație are la bază temerile europene de lungă durată legate de pierderea controlului asupra aprovizionării cu alimente – adesea simbolizate de carnea de vită hrănită cu hormoni sau de produsele modificate genetic care apar pe rafturile supermarketurilor din UE.

„Furia fermierilor a devenit o temă majoră pentru extrema dreaptă din întreaga Europă”, a declarat Kevin Cunningham, un politolog care studiază creșterea sprijinului pentru extrema dreaptă la Consiliul European pentru Relații Externe. „Poate că nu este subiectul numărul unu, dar este surprinzător de eficient în cristalizarea resentimentelor legate de problemele economice.”

În timp ce campania pentru europarlamentarele din vară capătă tracțiune, sondajele sugerează că legătura dintre fermieri și populiști ajută la intensificarea atracției partidelor de extremă dreapta în rândul celor aproape 9 milioane de fermieri din blocul comunitar. Referendumul împotriva guvernelor care evită producția locală în favoarea unor importuri mai ieftine din Ucraina și creșterea taxelor pe motorină, ambele dublate de inflație, înseamnă un singur lucru –  nemulțumirea crescândă a agricultorilor se răspândește pe întreg continentul.

Miercuri, un sondaj realizat de think tank-ul Consiliul European pentru Relații Externe a arătat că partidele de extrema dreaptă s-au clasat pe primul loc în nouă țări ale UE și și-au mărit semnificativ numărul de locuri în Parlamentul European. Acest lucru se potrivește cu sondajul realizat de Politico, care arată că grupul de extrema dreaptă Identitate și Democrație a devenit al treilea grup politic ca mărime în Parlamentul European.

Indignarea fermierilor era cândva dominată de stânga politică – cu lideri precum francezul José Bové, care criticau acordurile de liber schimb și firmele multinaționale -, însă acum este capitalizată de dreapta radicală, care este hotărâtă să doboare Bruxelles-ul și reformele sale de mediu din Green Deal (Pactul Verde).

Toată lumea trage spre extrema dreaptă

Presiunea din partea extremei drepte împinge deja grupurile conservatoare mai tradiționale, cum ar fi Partidul Popular European de centru-dreapta, să treacă la atac împotriva Pactului Verde, care a fost o politică emblematică a președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și a fostului său țar al mediului, Frans Timmermans. PPE a condus o rebeliune împotriva așa-numitei legi de restaurare a naturii la sfârșitul anului trecut, nereușind la limită să elimine proiectul de lege – iar acum solicită anularea interdicției din 2035 privind motorul cu combustie.

Cu toate acestea, grupuri de extremă dreapta precum Identitate și Democrație caută să meargă mult mai departe. În cadrul unui eveniment găzduit la Bruxelles de grupul de reflecție MCC, legat de numele lui Viktor Orbán, deputatul european de dreapta radicală Patricia Chagnon a lăudat mișcarea de protest „Forța de apărare a fermierilor”, despre care a spus că a jucat un rol-cheie în „răsturnarea” guvernului olandez.

Este un imens semn de speranță, de încurajare, cred, pentru alți fermieri”, a spus ea. „Un exemplu de urmat”.

Într-un efort de a riposta, von der Leyen a purtat în această săptămână discuții cu reprezentanți ai agriculturii, industriei, organizațiilor de consumatori și ONG-urilor, ca o modalitate de a obține „mai mult dialog și mai puțină polarizare” în elaborarea politicilor agricole.

„Răsturnarea guvernelor”

La o adunare a fermierilor furioși la Bruxelles în această săptămână, deputatul european de dreapta Nicolas Bay a declarat pentru Politico că indignarea împotriva acordurilor de liber schimb și a regulilor ecologice create la Bruxelles este într-adevăr paneuropeană – și un motor important pentru partidele anti-UE înainte de alegerile din iunie.

„Cred că există o dimensiune continentală a acestui fenomen”, a declarat el pentru Politico. „Este agricultura europeană în ansamblul ei cea care suferă… Iar fermierii europeni nu mai suportă politicile de liber schimb și tipurile de agricultură pe care Bruxelles-ul încearcă să le impună.”

În Olanda, protestele în masă împotriva unei hotărâri care reducea emisiile de azot au prefigurat și foarte probabil au jucat un rol în victoria șocantă a populistului de dreapta Geert Wilders în timpul alegerilor naționale din noiembrie anul trecut.

În Germania, partidul de extremă dreapta AfD a profitat de un val de proteste uneori violente ale fermierilor pentru a trece la atac împotriva cancelarului social-democrat Olaf Scholz, ajutând partidul anti-imigrație să ajungă pe locul al doilea în sondajele naționale.

Iar în Franța, președintele partidului Adunarea Națională, Jordan Bardella, folosește același scenariu pentru a-l acuza pe președintele centrist Emmanuel Macron că vrea „să ne ucidă agricultura”, căutând să se claseze pe primul loc în alegerile la nivelul UE.

În Italia și Irlanda, aceeași dinamică – mișcările populiste de extremă dreapta se agață de mișcările agricultorilor și îneacă vocile susținătorilor tradiționali, cum ar fi sindicatele și partidele agricultorilor.

„Ne-au luat piețele”, a declarat Benoît Laqueue, un fermier francez de bovine și cereale care s-a trezit la ora 5 dimineața pentru a se alătura protestului din fața Parlamentului European.

Astfel de critici pot părea ironice, având în vedere că agricultorii europeni beneficiază de una dintre cele mai generoase politici de subvenționare din lume, Politica Agricolă Comună, care aduce zeci de miliarde de euro în buzunarele agricultorilor în fiecare an. La mitingul de miercuri, fermierii intervievați de Politico au declarat că sunt bucuroși că pot beneficia în continuare de fondurile PAC.

Dar mai mulți și-au exprimat furia față de „tehnocrații” de la Bruxelles, pe care i-au acuzat că i-au înecat în reguli prea împovărătoare pentru micii fermieri, supunându-i în același timp la o concurență neloială din partea rivalilor din alte părți ale lumii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite