Trend viral pe rețelele sociale cu riscuri pentru sănătate. Bărbații își rad genele ca să pară mai masculini

Bărbații își tund sau chiar își rad complet genele / Sursa: Profimedia images
12 mai 2025, 09:51 (actualizat 12 mai 2025, 10:46)

De la protejarea ochilor împotriva prafului și murdăriei până la declanșarea reflexului de clipire, genele au un rol mult mai important decât simplul aspect estetic.

Acest lucru face cu atât mai greu de înțeles un trend de pe rețelele sociale, în care bărbații își tund sau chiar își rad complet genele, în încercarea de a arăta „mai masculin”.

Clipuri postate în ultimele săptămâni pe TikTok, Instagram și X (fostul Twitter) arată bărbați care își apropie lamele de ochi în frizerii din Turcia până în Noua Zeelandă, în căutarea unor gene scurte și rigide. Unii frizeri folosesc mașini de tuns electrice, alții operează „la liber” cu o simplă foarfecă de coafat și, sperăm, o mână sigură, scrie CNN.

Genele sunt esențiale atât pentru vedere, cât și pentru sănătatea ochilor”, a explicat Vickie Lee, medic chirurg oftalmolog și oculoplastician la Imperial College London, într-un interviu pe e-mail.

Pe lângă faptul că acționează ca o barieră și declanșează reflexul protector de clipire, genele reduc fluxul de aer care ajunge la ochi… mențin umiditatea, protejează sănătatea oculară, filtrează lumina solară puternică, reduc reflexia și îmbunătățesc calitatea vizuală.

Deși Lee precizează că genele urmează un ciclu natural de creștere, căzând și regenerându-se în timp, ea adaugă că există numeroase motive pentru care îndepărtarea lor, așa cum se vede în videoclipurile de pe rețelele sociale, este o idee proastă. „Îndepărtarea incorectă poate duce la complicații… Tăierea sau scurtarea genelor poate provoca disconfort și iritație, deoarece capătul rămas este ascuțit și poate freca suprafața oculară,” a spus ea, menționând și riscul de posibile leziuni ale ochiului.

Ascensiunea „energiei masculine”

Genele lungi și dese sunt de secole un simbol al feminității sau atractivității, reprezentate în artă (inclusiv în lucrările lui John Singer Sargent și Pablo Picasso), poezie (Thomas Hood) și literatură (F. Scott Fitzgerald). Ar putea exista chiar și un motiv evoluționist: un studiu din 2005 a arătat că femeile considerate mai atractive aveau niveluri mai ridicate de estrogen – hormonul sexual feminin –, ceea ce indică o fertilitate mai mare, un avantaj din punct de vedere genetic și reproductiv.

Însă, în contextul actual, marcat de o climă politică tot mai masculină, alimentată de figuri controversate din „manosferă” precum Andrew Tate și de influenceri din lumea tehnologiei, precum șeful Meta, Mark Zuckerberg – care și-a exprimat recent sprijinul pentru mai multă „energie masculină” în mediul corporatist, spunând într-un podcast cu Joe Rogan în ianuarie: „O cultură care celebrează agresivitatea într-o anumită măsură are propriile sale merite” – este ușor de înțeles de ce unii bărbați simt nevoia să elimine orice trăsătură fizică ce ar putea părea feminină.

JD Vance, acuzat că folosește dermatograf

Chiar și vicepreședintele JD Vance, un apărător vocal al „impulsurilor masculine”, a fost ținta noilor standarde de frumusețe masculină în ceea ce privește ochii. În timpul dezbaterii televizate din octombrie 2024, internetul a fost inundat de speculații potrivit cărora Vance ar fi purtat dermatograf pentru a-și accentua genele groase și închise la culoare.

Discuțiile au devenit atât de răspândite încât fostul congresman republican, George Santos — căzut în dizgrație — a intervenit: „Vance NU folosește dermatograf,” a scris el pe X la vremea respectivă. „L-am cunoscut înainte să devină senator și pot confirma că are gene lungi, care creează o umbră pe linia ochilor. Maturizați-vă, oameni buni!”

David Yi, fondatorul blogului american de frumusețe masculină Very Good Light, a remarcat această tendință în contextul unui val cultural mai larg.

Deși niciunul dintre frizerii specializați în rasul genelor contactați pentru acest articol nu a răspuns solicitărilor CNN, autorul a vorbit cu un prieten apropiat, Spencer Bailey, în vârstă de 48 de ani. „Am fost luat peste picior de-a lungul anilor din cauza genelor mele dese și întunecate,” a spus specialistul IT din Londra. „Dar cu siguranță nu mi le-aș rade. Comentariile vin în general de la alți bărbați, care spun că par ‘feminine’ — deși am 1,88 m — și mă întreabă dacă port machiaj sau, mai nou, dacă sunt false… Soției mele îi plac, dar se pare că pe unii bărbați îi deranjează serios.”

Tradiționalismul de gen revine în forță în SUA

După decenii de declin, tradiționalismul de gen este din nou în creștere în rândul alegătorilor republicani din Statele Unite, potrivit unor date recente citate de The New York Times.

În cadrul sondajului Views of the Electorate Research Survey (coordonat de Democracy Fund împreună cu YouGov), desfășurat după realegerea președintelui Donald Trump în noiembrie 2024, republicanii au exprimat tot mai frecvent adeziunea la „concepții tradiționale despre masculinitate.”

Peste 75% dintre bărbații și femeile republicani au fost de acord cu afirmația: „Semnificația a ceea ce înseamnă să fii bărbat s-a schimbat, și nu cred că asta a fost benefic pentru societate.

În același sondaj, 48% dintre bărbații republicani au spus că femeile „ar trebui să revină la rolurile lor tradiționale” în societate — în creștere față de 28% în mai 2022. Procentul femeilor republicane care au susținut această opinie a crescut, de asemenea, de la 23% la 37%.

Cine își mai dorește gene lungi și dese?

Deși aceste opinii rămân în sfera percepțiilor (nu există dovezi clare că s-au transformat în comportamente concrete — numărul femeilor angajate este la un nivel record, iar ratele căsătoriilor și natalității sunt în scădere), este vorba totuși despre o răsturnare semnificativă a trendurilor din ultimele cinci decenii.

În acest timp, procentul respondenților din studiile electorale naționale americane care susțineau că „femeia trebuie să stea acasă” a scăzut de la aproape 30% în 1972 la doar 6% în 2008 — an în care cercetătorii au încetat să mai pună întrebarea.

Pe fondul percepției tot mai răspândite că femeile sunt „mai puțin” decât bărbații, nu e de mirare că unii bărbați încearcă să evite orice trăsătură asociată cu feminitatea.

„Cu cât o societate devine mai conservatoare sau mai regresivă, cu atât va încerca mai tare să creeze o diferențiere clară între cele două genuri, inclusiv la nivel estetic,” a declarat Meredith Jones, profesoară onorifică de studii de gen la Brunel University din Londra, într-un interviu telefonic pentru CNN.

„Genele sunt un element binar puternic,” a spus ea. „În prezent există o modă pentru un sex (feminin) de a avea gene exagerat de lungi, dese și negre. Acestea sunt percepute ca simboluri ale unei feminități accentuate și… astfel, opusul trebuie să fie ‘adevărat’ pentru celălalt gen.”

„Exemplul lui JD Vance, care a fost luat peste picior pentru că părea că poartă machiaj la alegeri, a fost fascinant,” a adăugat Jones. „Pentru că și președintele Trump poartă machiaj, doar că scopul lui este să pară mai bronzat, mai definit, mai sculptat… mai ‘masculin’.”

FullFaceNoMascara – se schimbă și idealul feminin?

Între timp, influenceri și celebrități par să evite genele dramatice în ceea ce a fost denumit deja mișcarea #fullfacenomascara. S-ar putea ca și femeile să se îndepărteze de trendul genei „ultra-feminine”?

Trendul „fără mascara” a început să câștige teren, mai ales în contextul unei tendințe generale spre frumusețea minimalistă. Cu toate acestea, mascara rămâne unul dintre cele mai folosite produse cosmetice, a declarat Clare Hennigan, analist principal în domeniul frumuseții la compania de cercetare Mintel. „Este, de fapt, cel mai utilizat produs de machiaj pentru ochi în SUA, ceea ce înseamnă că trendul ‘fără mascara’ va avea nevoie de mult timp, dacă va ajunge vreodată să fie adoptat pe scară largă.”

Dar, cum spunea Jones, moda este ciclică: „Trendurile apar din epoca în care trăim,” a spus ea. „Anii ’60 au fost un exemplu clasic. Unul dintre reproșurile conservatorilor era că nu mai pot distinge bărbații de femei, din cauza pantalonilor evazați și a părului lung purtat de ambele sexe. În anii ’80, în reacție la Margaret Thatcher, moda cluburilor londoneze a devenit foarte îndrăzneață. Aceste mișcări sunt întotdeauna ciclice.”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite