Comercianții din Gaza își pot relua achizițiile de alimente de la furnizorii din Israel și Cisiordania. Produsele, vândute la prețuri prea mari pentru familiile strămutate

Foamete în Fâșia Gaza / Profimedia Images
31 mai 2024, 15:17

Armata israeliană a ridicat interdicția de a vinde alimente în Gaza din Israel și din Cisiordania ocupată, în timp ce ofensiva de pe câmpul de luptă blochează ajutorul internațional, potrivit unor oficiali palestinieni, oameni de afaceri și lucrători umanitari internaționali, potrivit Reuters.

Conform acestora, autoritățile militare au dat undă verde comercianților din Gaza pentru a-și relua achizițiile de la furnizorii israelieni și palestinieni de alimente precum fructe proaspete, legume și produse lactate în această lună, la câteva zile după ce forțele israeliene au lansat un asalt asupra orașului Rafah, cel mai sudic oraș din enclavă, au declarat oamenii.

Ofensiva împotriva Rafah, o cale cheie de intrare în Gaza dinspre Egipt, a oprit efectiv fluxul de ajutoare ONU către teritoriul palestinian devastat. Israelul se află sub o presiune globală tot mai mare pentru a atenua criza, în timp ce agențiile umanitare avertizează asupra foametei iminente.

”Israelul a sunat distribuitorii din Gaza care cumpărau bunuri din Cisiordania și Israel înainte de război”, a declarat Ayed Abu Ramadan, președintele Camerei de Comerț din Gaza. „Le-a spus că este gata să coordoneze preluarea bunurilor”.

Schimbarea marchează prima dată când orice bunuri produse în interiorul Israelului sau în Cisiordania, un teritoriu palestinian ocupat de Israel, au fost permise în Gaza de la izbucnirea războiului în octombrie anul trecut, potrivit oficialilor palestinieni, comercianților și rezidenților.

Întrebată de Reuters despre reluarea livrărilor, COGAT, ramura armatei israeliene responsabilă cu transferurile de ajutoare, a declarat că analizează modalități de a stimula ajutorul umanitar și de a crește cantitatea de alimente puse în vânzare în Gaza.

Permiterea ca sectorul privat să aducă unele alimente în Fâșia Gaza face parte din aceste eforturi de a crește cantitatea de alimente care intră”, a adăugat purtătorul de cuvânt Shimon Freedman.

Organizațiile umanitare au îndemnat de luni de zile Israelul să permită intrarea mai multor livrări comerciale în Gaza, astfel încât alimentele proaspete să poată completa ajutorul internațional, care conține în principal produse neperisabile, precum făină și conserve.

Organizațiile pentru drepturile omului spun că ar trebui să se declare oficial foametea în Fâșia Gaza

70 de organizații, printre care Centrul Internațional de Justiție de la Geneva și Curtea de la Bruxelles, solicită tuturor autorităților relevante și instituțiilor internaționale să declare oficial foametea în Fâșia Gaza, unde se înregistrează o răspândire rapidă a fenomenului, potrivit Euro-Med Human Rights Monitor, cu sediul la Geneva, potrivit The Guardian.

Alimente prea scumpe

Fluxul de livrări, efectuat prin punctul de trecere a frontierei Kerem Shalom dintre sudul Gaza și Israel, a fost neregulat, potrivit oficialilor palestinieni, care au declarat că între 20 și 150 de camioane – fiecare transportând până la 20 de tone de alimente – au intrat zilnic, în funcție de numărul de camioane pe care Israelul le permite să intre.

Această cifră este cu mult mai mică decât cele 600 de camioane pe zi despre care Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională spune că sunt necesare pentru a face față amenințării foametei, chiar și atunci când se adaugă cele aproximativ 4.200 de camioane cu ajutoare alimentare – aproximativ 190 pe zi – despre care oficialii israelieni spun că au intrat în Gaza de la începutul asaltului de la Rafah, pe 7 mai.

Înainte de începerea războiului, la 7 octombrie, când gruparea palestiniană Hamas a atacat sudul Israelului, o medie de 500 de camioane de ajutor și comerciale intrau zilnic în Gaza, transportând toate bunurile necesare în enclavă, de la alimente și materiale medicale la echipamente agricole, potrivit cifrelor ONU.

De atunci, numărul mediu este de sub 140 de camioane pe zi, potrivit unei numărători Reuters a statisticilor militare israeliene, chiar dacă Israelul a devastat enclava în cadrul misiunii sale de eradicare a Hamas, ceea ce a dus la creșterea nevoilor de ajutor.

Alimentele care sosesc sunt, de asemenea, scumpe și înlocuiesc cu greu ajutorul internațional care a fost deja plătit de țările și organizațiile donatoare, au declarat patru lucrători umanitari implicați în coordonarea livrărilor către Gaza.

Trei locuitori din Gaza intervievați au declarat că au văzut în piețe produse etichetate în ebraică, inclusiv pepeni proveniți dintr-o așezare israeliană, dar că acestea erau adesea vândute la prețuri prea mari pentru familiile strămutate și cu bani puțini.

”Am cumpărat două ouă pentru 16 shekeli (5 dolari), doar pentru că copilul meu, în vârstă de trei ani, plângea după ouă”, a declarat Abed Abu Mustafa, un tată a cinci copii din orașul Gaza. ”În mod normal, aș fi putut cumpăra 30 de ouă cu mai puțin.”

Produsele, verificate de armata israeliană

Israelul a lansat asaltul asupra Rafah la 7 mai, sfidând avertismentele celui mai apropiat aliat al său, Statele Unite, care au afirmat că ofensiva va provoca mai multe victime civile și ale agențiilor umanitare, care au spus că aceasta ar putea compromite eforturile de livrare de alimente către locuitorii din Gaza.

O săptămână mai târziu, a declarat Abu Ramadan de la Camera de Comerț, armata israeliană a început să contacteze comercianții din Gaza, spunându-le că pot relua livrările de alimente din Israel și Cisiordania.

Potrivit acordului, toți furnizorii și toate mărfurile trebuie să fie verificate de armata israeliană, potrivit lui Wassim Al-Jaabari, șeful sindicatului industriei alimentare și al industriei din Cisiordania.

Distribuitorii din Gaza se întâlnesc cu camioanele trimise de furnizori la punctul de trecere Kerem Shalom de la granița sudică a Fâșiei Gaza, unde armata examinează bunurile înainte de a le permite distribuitorilor să le ducă în enclavă, au declarat cei doi oficiali palestinieni.

O copie a unei liste COGAT consultată de Reuters a arătat că, la 22 mai, 127 de camioane care transportau pepeni, lămâi, ouă și lapte, precum și condimente, orez, paste făinoase, zahăr și alte produse fuseseră comandate de distribuitorii din Gaza. Lista arăta că majoritatea livrărilor proveneau din Cisiordania, deși Reuters nu a putut stabili dacă acest lucru era reprezentativ pentru livrările la scară mai largă.

Jaabari și Abu Ramadan au declarat că nu au fost permise bunuri gratuite sau donații caritabile din Cisiordania sau din Israel, ci doar produse pentru vânzare.

Niciunul dintre cei cinci oameni de afaceri intervievați implicați în comerț nu a dezvăluit exact cât cer pentru o încărcătură completă, dar au spus că prețurile lor sunt cele pe care le presupune în mod normal vânzarea în Cisiordania. Cu toate acestea, prețurile de transport cresc prețurile, deoarece camioanele trebuie să petreacă adesea mult timp pe șoseaua de lângă Kerem Shalom în așteptarea inspecției și sunt uneori jefuite de israelieni care protestează împotriva intrării mărfurilor în Gaza, au spus ei.

Doi distribuitori din Gaza au refuzat să spună cu cât au cumpărat și vândut bunuri. Aceștia plătesc furnizorii din Cisiordania prin transfer bancar și iau numerar de la vânzătorii din piețele locale.

De asemenea, bunurile au fost distribuite în mod inegal, puține dintre ele ajungând în partea de nord a Fâșiei Gaza, unde temerile legate de foamete sunt cele mai acute.

”Aici este făină din belșug, dar nu prea există altceva”, s-a plâns Abu Mustafa, tatăl a cinci copii din orașul Gaza. ”Și orice altceva ar fi, majoritatea oamenilor nu-și permit”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite