Ce pot dezvălui unghiile despre sănătatea ta

Există multe credințe populare despre cum poți deduce starea generală de sănătate din aspectul unghiilor, cum ar fi ideea răspândită că petele albe care apar uneori – cunoscute sub numele de leuconichie – sunt un semn al deficienței de calciu. Dar este adevărat?
Anatomia de bază a unghiilor
Unghiile sunt o extensie a pielii. Ele sunt formate din keratină, o proteină extrem de rezistentă care protejează degetele și vârfurile acestora împotriva traumelor. Forma de semilună de la baza unghiei se numește lunula și reprezintă „centrul de creștere” al unghiei, producând celulele care se vor întări și vor forma placa unghială. Aceasta se află deasupra cuticulei, un strat de celule moarte care leagă baza unghiei de piele, oferind protecție suplimentară împotriva bacteriilor, fungilor și altor agenți patogeni.
Dacă ochii sunt fereastra către suflet, pentru un medic unghiile pot fi o fereastră către sănătatea ta. Ele pot fi folosite pentru a diagnostica diverse afecțiuni, de la probleme dermatologice la boli renale sau chiar tulburări autoimune.
Semne ale unor probleme grave
„Unul dintre primele lucruri pe care le-am învățat la facultatea de medicină a fost să caut ceva numit hipocratism digital (clubbing), unde unghiile își pierd unghiul natural față de patul unghial”, spune Dan Baumgardt, medic generalist și lector în neuroștiințe și fiziologie la Universitatea din Bristol.
În cazul hipocratismului digital, patul unghial se înmoaie, iar unghiile par să „plutească” în loc să fie ferm atașate de deget. Degetele capătă un aspect mărit sau umflat, asemănător cu un băț de tobe. Această afecțiune este asociată cu niveluri extrem de scăzute de oxigen în sânge și poate fi un semn al cancerului pulmonar, infecțiilor valvelor cardiace sau altor afecțiuni precum boala celiacă, ciroza hepatică sau infecțiile pulmonare.
„Dacă vedem un pacient cu hipocratism digital, regula este să îi facem de urgență o radiografie, deoarece ar putea indica un cancer pulmonar”, spune Baumgardt. „Totuși, deși este una dintre primele lucruri pe care le-am învățat la medicină, în cei 14 ani de practică am întâlnit această afecțiune doar o singură dată”.
Petele albe de pe unghii – leuconichia – sunt adesea considerate un semn al deficienței de vitamine sau minerale. Totuși, dovezile sunt puține. Un mic studiu nu a găsit nicio corelație între această afecțiune și aportul de zinc sau calciu. Într-un caz raportat, un pacient cu boala Crohn și deficit sever de seleniu a dezvoltat leuconichie, care a dispărut după tratament.
În general, leuconichia este mai probabil să fie cauzată de traume ale unghiei, cum ar fi lovirea accidentală, prea multe manichiuri sau rănirea cu un obiect greu. Totuși, decolorarea albă poate semnala probleme grave, precum otrăvirea cu plumb sau arsenic, psoriazis sau boli ale ficatului și rinichilor.
Pe de altă parte, unghiile albastre pot indica o lipsă de oxigen în corp, un semn al unor boli de inimă sau emfizem pulmonar. De asemenea, liniile întunecate sub unghie pot fi un semn de melanom subunghial, o formă rară dar periculoasă de cancer de piele.
Semne de infecție fungică
Alte afecțiuni comune pot fi identificate prin examinarea unghiilor. Într-o unghie sănătoasă, patul unghial ar trebui să fie roz, cu vârfurile albe. Alte culori pot indica o infecție sau o problemă de sănătate.
„Dacă observați o decolorare albă sau galbenă pe unghiile de la picioare, este un semn al unei infecții fungice”, spune Holly Wilkinson, lector în vindecarea rănilor la Universitatea din Hull.
Unghii fragile
Forma unghiilor poate dezvălui, de asemenea, probleme de sănătate. Unghiile sănătoase sunt ușor convexe. Dacă sunt concave și fragile, ar putea fi un semn de koilonychia („unghii în lingură”), asociată cu anemie și deficiență de fier.
Alți oameni pot observa creste orizontale pe unghii, numite linii Beau. Acestea pot indica deficiențe nutritive, diabet sau boli vasculare periferice. „Liniile Beau pot semnala un deficit de zinc, iar unghiile fragile pot indica hipotiroidism sau deficit de vitamina B7 (biotină)”, explică Mary Pearson, pediatru la Spitalul Universitar din Țara Galilor.
Pe de altă parte, anumite modificări ale unghiilor sunt cauzate de factori externi. Peelingul unghiilor (onychoschizia) apare din cauza spălării excesive a mâinilor, uscării unghiilor sau utilizării frecvente a lacurilor și gelurilor acrilice.
Concluzie
Unghiile sunt una dintre puținele părți ale corpului vizibile din exterior, oferind indicii despre sănătatea generală. „Prima impresie a unui pacient începe de la patul de spital – îi analizăm unghiile, ochii, gura. Începem să construim o imagine diagnostică încă din acel moment”, spune Baumgardt.
Deși majoritatea modificărilor unghiilor sunt inofensive și cauzate de traume minore, schimbările persistente de formă, culoare sau textură trebuie consultate de un medic.
Sursa: BBC