Anxietatea – de la cea individuală, la cea colectivă și la anxietatea politică. Frica de excludere generează abținere socială
Fiecare om are momente de anxietate. Însă când aceasta stare devine socială, lucrurile se complică. Vom simţi anxietate la un examen, de exemplu, la o discuţie cu ceilalţi membri ai comunităţii, sau la Tribunal. Iar când anxietatea devine colectivă, e un semn de pericol pentru societate. A vorbit despre toate aceste aspecte psihologul Radu Leca, invitatul permanent al Telejurnalului matinal.
Anxietate înseamnă frică. Teama de ce s-ar întâmpla.
Anxietatea colectivă este atunci când împrumutăm de la omul de lângă noi anumite tipuri de comportamente. Credința că simțim aceleași lucruri ca și el și ideea că putem simți la fel ca el sută la sută, explică psihologul.
Anxietatea socială, de tipul maselor se referă la – pe cine mergem să urâm, către cine mergem să votăm, către cine mergem să gândim, spune Radu Leca.
Masele gândesc așa cum li se spune să gândească. Anxietatea socială, anxietatea maselor la nivel social are legătură cu o oportunitate de a simți răul, – subliniază psihologul.
Când ajungem să credem ce cred cei d e lângă noi care au putere de convingere, am ajuns într-o zonă extrem de delicată, în care am devenit pioni, suntem mutați pe o tablă psihometaforică diferită și suntem acolo unde alții vor să fim – atrage atenția Radu Leca.
Întreaga discuție cu psihologul Radu Leca, în secțiunea video.