Amprenta unei catedrale din secolul al XI-lea, descoperită în Cetatea Biharia

22 martie 2025, 14:46

Descoperire arheologică spectaculoasă în Cetatea Biharia, la 14 kilometri de Oradea. Arheologii au scos la lumină amprenta unei catedrale din secolul al XI-lea. Despre episcopia din fortăreaţa bihoreană nu s-au păstrat prea multe informaţii. Dovezile scoase la iveală acum sunt primele care confirmă existenţa catedralei.

Amprenta fostei catedrale e foarte bine definită pe sol. De jur împrejur au fost găsite mai multe morminte din a doua jumătate a secolului al XI-lea. Depistarea cu precizie a urmelor bisericii a fost posibilă datorită unui aparat performant de scanare a solului.

Sunt primele dovezi clare privind existenţa lăcaşului de cult. După mutarea episcopiei catolice pe viitorul amplasament al Cetăţii Oradea, fortificaţia de pământ din Biharia şi-a pierdut din importanţă. Catedrala a fost demolată, iar materialul de construcţie a fost cel mai probabil refolosit.

La campania de săpături de la Biharia participă şi studenţi masteranzi de la Universitatea din Oradea, aflaţi pentru prima dată la lucru pe un şantier arheologic.

În Cetatea Biharia şi în împrejurimi se fac săpături arheologice de peste 120 de ani.

Autorităţile locale vor să reconstruiască interiorul cetăţii aşa cum a fost în secolul al IX-lea, pentru dezvoltarea turistică a localităţii. Proiectul a primit o finanţare de un milion de euro de la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Cetatea Biharia este unul dintre cele mai importante situri arheologice din ţară. A fost centrul de putere al ducelui Menumorut, care a stăpânit în Ţara Crişurilor, în secolul al IX-lea. 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Arheologii anunţă descoperirea mormântului faraonului Tutmes al II-lea