Agenţia Internaţională a Energiei: Deficitul de alimentare cu energie electrică al Ucrainei ar putea ajunge la şase gigawaţi în această iarnă

Energie. Arhivă
19 septembrie 2024, 14:04

Deficitul de alimentare cu energie electrică al Ucrainei ar putea ajunge la şase gigawaţi (GW) în această iarnă – aproximativ o treime din vârful de cerere aşteptat – pe fondul atacurilor ruseşti asupra infrastructurii energetice şi al expirării contractului de livrare a gazelor, la finalul acestui an, se arată într-un raport publicat joi de Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), transmite Reuters.

De la invazia rusească din februarie 2022, sistemul energetic al Ucrainei a fost vizat de atacurile Rusiei, ceea ce a avut ca rezultat întreruperea alimentării cu energie şi aprovizionarea limitată cu electricitate, în numite regiuni. Şi Ucraina a atacat infrastructura energetică a Rusiei.

În această vară, când cererea de electricitate este de obicei mai redusă decât iarna, capacitatea de generare a Ucrainei a scăzut cu peste doi GW, sub vârful de cerere de 12 GW, se arată în raport.

În această iarnă, vârful de cerere de electricitate ar putea creşte la 18,5 GW. Chiar dacă producţia reactoarelor nucleare ale ţării se redresează după lucrările de mentenanţă, şi cu importurile de electricitate de 1,7 GW de la statele europene vecine, deficitul de alimentare cu energie electrică al Ucrainei ar putea ajunge la şase gigawaţi, echivalentul cererii anuale de vârf din Danemarca, apreciază IEA.

„Noi atacuri asupra infrastructurii, deficienţele înregistrate la echipamente şi neîndeplinirea lucrările de mentenanţă adaugă riscuri suplimentare”, se arată în raport.

Ruşii au atacat infrastructura energetică din Sumî şi au distrus drone deasupra regiunilor Kursk şi Bryansk

Orice decizii specifice privind utilizarea de către Ucraina a rachetelor cu rază lungă de acţiune în profunzimea teritoriului rus trebuie luată de aliaţi în mod individual, a declarat secretarul general al NATO. Forţele ruse au atacat infrastructura energetică din regiunea Sumî şi au distrus drone ucrainene deasupra regiunilor Kursk şi Bryansk. Uniunea Europeană pregăteşte un nou pachet de sprijin pentru Ucraina, iar preşedintele Putin a ordonat majorarea efectivelor armatei ruse.

În actualele condiţii, Ucraina poate satisface cererea de gaze din producţia internă şi din depozite, dar o iarnă mai rece decât de obicei va spori necesitatea importurilor. Contractul de tranzit al gazelor cu grupul rus Gazprom expiră la finalul acestui an iar Kievul a anunţat că nu vrea să-l extindă. Vor trebui să vină livrări suplimentare de gaze către Ucraina din estul şi centrul Europei, susţine IEA.

Un alt risc îl reprezintă deficitul de alimentare cu gaze şi electricitate în Republica Moldova. Deşi ţara nu mai este direct dependentă de gazul rusesc pentru a satisface cererea de gaze, primeşte aproximativ două treimi din electricitate de la o centrală electrică din Transnistria.

Capacitatea de transmisie cu Europa continentală este împărţită între Ucraina şi Republica Moldova. Dacă vor exista întreruperi în Republica Moldova, cele două ţări trebuie să se pună de acord privind distribuţia importurilor din alte state, se arată în raport.

Pentru sprijinirea securităţii energetice a Ucrainei în această iarnă, trebuie efectuate lucrări de reparaţii şi construcţii pentru a proteja infrastructura de noi atacuri, în special în apropierea centralelor nucleare, avertizează IEA. De asemenea, sunt necesare măsuri interne de economisire a energiei şi o reţea mai bună de transmisie a importurilor de electricitate.

În plus, Ucraina are nevoie de importuri de gaze de aproximativ 0,6 miliarde metri cubi (bcm) în septembrie şi octombrie, pentru a-şi îndeplini ţinta de stocare înainte de 1 noiembrie. Preluare: Agerpres

Ministrul ucrainean de Externe, întâlnire cu omologul român. Odobescu: România va continua să fie alături de Ucraina

Noul ministrul ucrainean de Externe propune României să doboare dronele sau rachetele ruseşti din apropierea spaţiului aerian românesc. Declaraţia a fost făcută la Bucureşti, unde ministrul ucrainean a sosit în prima sa vizită în afara Ucrainei, de la preluarea mandatului. Oficialul de la Kiev s-a referit la incidentul recent când Rusia a atacat o navă cu cereale care se afla în zona economică exclusivă a României. Ministrul român de Externe, Luminiţa Odobescu, a spus că România va continua să fie alături de Ucraina.
Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite