Supraviețuitori în fața cancerului, ignorați de stat. Doar o mică parte din terapia pentru o complicație severă este acoperită de CNAS

12 martie 2025, 13:53 (actualizat 12 martie 2025, 16:16)

Mii şi mii de supravieţuitori ai cancerului suferă o complicaţie ignorată de stat, dar care ameninţă chiar şi viaţa. Fac edem limfatic sau limfedem, iar, fără terapie, mâinile, picioarele sau capul li se umflă teribil.

CNAS acoperă numai o mică parte din costurile terapiilor, de mii de euro pe an, doar după cancerul de sân. Copiii cu limfedem din alte cauze sau cei care fac boala după alte cancere sunt la mila sorţii.

„Dacă astăzi nu-mi pot ţine nepoţii în braţe sau nu pot face lucruri normale este pentru că nu am avut informaţia la timp”.

Claudia nici nu ştia ce înseamnă limfedem când a făcut mastectomie, acum 10 ani. Complicaţia a apărut la 8 ani de la intervenţie.

Claudia Trandafirescu, pacientă cu limfedem după cancer mamar, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Limfedem: Medicul oncolog mi-a spus că aşa o să mi se umfle toată viaţa mâna şi că nu am ce să fac. A fost mult mai greu lucrul acesta decât boala oncologică. Eu am fost pacientă cu cancer la sân, dar există paciente care au avut cancer de col uterin şi li se umflă piciorul, sau cu cancer de prostată, la bărbaţi. Nu beneficiază de nimic. Mănuşile mele de compresie sunt în jur de 1500 de lei şi trebuie să le schimb o dată la 6 luni”.

Dacă i s-ar fi spus că trebuie să facă drenaj limfatic şi să poarte mănuşi compresive, Claudia, ca şi alţi pacienţi oncologici, ar fi putut preveni complicaţiile.

Dr. Cristina Berteanu, director medical al unui spital:Și specialiștii trebuie să se implice.  Abordarea trebuie să fie multidisciplinară”.

Dr. Bogdana Ioana Nedejde, medic specialist oncologie: „Am văzut la consultaţii cazuri tot mai frecvente cu limfedem avansat”.

Chiar şi medicii recunosc greu boala. Un caz dintr-o sută de mii, precum Ianis, suferă de un defect care cauzează edem limfatic.

Ianis Mitrică, pacient cu limfedem primar, jud. Olt: A fost şi mai rău. Am reuşit să ţin sub control datorită kinetoterapeutului. Trebuie să port în fiecare zi îmbrăcăminte de compresie. Odată la o săptămână trebuie să port un bandaj compresiv, să mă duc la un fizioterapeut.  Poţi fi judecat în funcţie de felul cum arăţi”.

Părinţii plătesc totul. Statul nu acoperă tratamentul limfedemului primar nici măcar pentru copii.

Dana Mitrică, mama lui Ianis: „Am avut o perioadă când a trebuit să facem zilnic terapie la Bucureşti. Ciorapul compresiv… El e în dezvoltare. Creşte, nu trebuie unul singur că-l mai și spălăm”.

Diagnosticaţi precoce şi trataţi, pacienţii evită complicaţiile: infecţiile, invaliditatea şi riscul de tromboză fatală. Dar nu toţi îşi permit să achite mii de euro pe an pentru terapii şi îmbrăcăminte compresivă personalizată. Doar pacientele operate de cancer mamar primesc un mic ajutor de la CNAS.

Cătălina Mustață, fizioterapeut: „Beneficiem doar de o decontare parţială a unei îmbrăcăminţi de compresie, care este doar pentru faza de prevenţie, nu pentru faza ulterioară când afecţiunea s-a instalat şi 10 şedinţe de drenaj limfatic manual decontate prin casa de asigurări, la 6 luni”.

Dr. Iulia Stoea, director general adjunct, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate: Bugetul va permite extinderea pachetului de servicii şi dispozitive abia peste șase luni”.

Nicoleta Pauliuc, senator, preşedinta Comisiei pentru Apărare: Vom încerca să găsim soluţii punctuale. O să am o discuţie cu ministrul Finanțelor să vedem ce impact bugetar ar fi legat de TVA la dispozitive, fiindcă şi aici e o problemă”.

Problemele pacienţilor cu limfedem au fost analizate, în premieră, la Senat. Nu există date privind numărul celor afectaţi. Se estimează că, dintre femeile operate de cancer mamar, peste trei mii fac boala, într-un singur an.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite