SUA au invitat Iranul la negocieri asupra programului nuclear. Teheranul exclude orice discuţii după atacul american

Secretarul de stat american Marco Rubio a invitat duminică Iranul să negocieze un acord nuclear care să excludă desfăşurarea unor activităţi de îmbogăţirea a uraniului în această ţară, în timp ce un viceministru iranian de externe a susţinut că atacul efectuat de SUA asupra instalaţiilor nucleare ale Iranului împiedică orice noi tratative cu Washingtonul, relatează agenţiile EFE şi DPA.
Potrivit şefului diplomaţiei americane, în urma acestui atac „regimul iranian ar trebui să se trezească şi să spună: ei bine, dacă vrem cu adevărat să avem energie nucleară, există o modalitate de a o face”. „Această ofertă este încă pe masă şi suntem dispuşi să discutăm despre ea chiar începând de mâine„, a spus Rubio într-un interviu acordat postului Fox News.
El a dat exemplul altor ţări care operează reactoare nucleare generatoare de energie electrică, fără a desfăşura activităţi de îmbogăţire a uraniului şi importă acest material. Rubio a reluat astfel o propunere deja avansată de SUA la negocierile anterioare asupra programului nuclear iranian, respectiv crearea unui consorţiu regional care să îmbogăţească uraniu pentru Iran în afara acestei ţări, o ofertă pe care Teheranul a respins-o până acum, considerând că dreptul său de a îmbogăţi uraniu în scopuri energetice proprii nu este negociabil.
Iranul consideră că „nu are rost” să reia negocierile cu SUA, după bombardamentul american desfăşurat sâmbătă noaptea asupra instalaţiilor nucleare de la Fordow, Natanz şi Isfahan, a declarat duminică viceministrul de externe iranian Majid Takht-Ravanchi, într-un interviu acordat postului de televiziune german ARD. „Nu vrem să purtăm discuţii de dragul discuţiilor„, a adăugat acesta.
În săptămânile premergătoare atacurilor aeriene lansate de Israel asupra Iranului începând de vinerea trecută, administraţia preşedintele american Donald Trump a avut mai multe runde de discuţii cu Teheranul asupra programului nuclear iranian, tratative întrerupte odată cu iniţierea campaniei militare israeliene.
„Ceea ce se va întâmpla în continuare depinde de ce va decide să facă Iranul„, a mai spus duminică Marco Rubio în acelaşi interviu „Dacă ei aleg calea diplomatică, suntem pregătiţi. Putem ajunge la un acord benefic pentru ei, pentru poporul iranian şi pentru întreaga lume. Dar dacă ei aleg o altă cale, vor exista consecinţe„, a indicat şeful diplomaţiei americane.
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) afirmă că nu are dovezi conform cărora Iranul ar lucra la producerea unei arme nucleare, deşi a avertizat că nu poate garanta că programul nuclear al Iranului este exclusiv paşnic atât timp cât Teheranul nu răspunde la mai multe întrebări. Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a reafirmat, într-un interviu publicat vineri de postul CNN, că agenţia pe care o conduce nu a descoperit niciun indiciu în sprijinul acuzaţiei că Iranul ar lucra în prezent la fabricarea unei bombe nucleare.
Susţinând că Iranul se află pe punctul de a produce o armă nucleară, Israelul, care este o putere nucleară neoficială, a lansat vinerea trecută o campanie puternică de atacuri aeriene care au ţintit infrastructura militară iraniană (sisteme de apărare antiaeriană, depozite de rachete balistice etc.), infrastructurile nucleare de la Natanz, Isfahan, Fordo şi Arak. De asemenea, au fost ucişi membri de rang înalt din rândul armatei iraniene şi Gardienilor Revoluţiei, precum şi cercetători din sectorul nuclear.
Însă pentru lovirea instalaţiilor nucleare iraniene amplasate în subteran, în special uzina de la Fordow, situată la circa 80 de metri sub un munte, Israelul avea nevoie de implicarea SUA, armata israeliană neavând bombe anti-buncăr suficient de puternice.
Prin urmare, Statele Unite au lansat în noaptea de sâmbătă spre duminică „Operaţiunea Ciocanul de la Miezul Nopţii”, în care a atacat instalaţiile iraniene de îmbogăţire a uraniului de la Fordow, Natanz şi Isfahan. Au fost folosite în atac 14 bombe anti-buncăr GBU-57, zeci de rachete de croazieră Tomahawk şi peste 125 de avioane militare, printre care şapte bombardiere invizibile B-2, acestea din urmă lansând bombele anti-buncăr, care, conform imaginilor din satelit, au provocat cel puţin şase mari cratere deasupra amplasamentului uzinei de la Fordow.
Preluare: Agerpres