Studiu: Unele alimente ultraprocesate sunt bune pentru sănătate. ”Nu este necesar să se evite complet. Mai degrabă consumul acestora ar trebui limitat”

Alimentele ultraprocesate favorizează atacul de cord sau AVC-ul
Alimentele ultraprocesate favorizează atacul de cord sau AVC-ul
14 noiembrie 2023, 11:09

Un nou studiu internațional de anvergură a constatat că un consum regulat de produse din carne – cum ar fi cârnații – și de băuturi zaharoase crește riscul de a contracta aceste boli. Dar pâinea și cerealele reduc de fapt riscul ca cineva să le aibă – deoarece conțin fibre – în ciuda faptului că sunt, de asemenea, alimente ultraprocesate (UPF), au mai concluzionat aceiași cercetători, în concluziile publicate în The Lancet.

În mod similar, sosurile, produsele tartinabile și condimentele sunt, de asemenea, rele pentru sănătatea umană, dar nu la fel de mult ca produsele de origine animală și băuturile răcoritoare.

Cu toate acestea, alte câteva tipuri majore de produse ultraprocesate considerate anterior ca fiind dăunătoare: dulciurile și deserturile, mâncărurile gata preparate, gustările sărate și alternativele vegetale la produsele din carne au primit, de asemenea, undă verde. Acestea „nu sunt asociate cu riscul de multimorbiditate”, au declarat autorii.

Experții au declarat că rezultatele au arătat că considerarea tuturor produselor ultraprocesate ca fiind dăunătoare pentru sănătate este neînțeleaptă și nejustificată.

La fel ca alte câteva proiecte de cercetare recente, noul studiu a concluzionat că alimentele ultraprocesate dăunează sănătății umane și sporește probabilitatea ca o persoană care consumă o cantitate mare de UPF să sufere un accident potențial fatal, cum ar fi un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Cu toate acestea, studiul oferă, de asemenea, o imagine mai detaliată a produselor UPF care sporesc sau nu acest risc.

Cel mai recent studiu se bazează pe o analiză a istoricului alimentar și a bolilor suferite de 266.666 de persoane din șapte țări europene.

Autorii au declarat: „În acest studiu european multinațional am constatat că un consum mai mare de produse UPF a fost asociat cu un risc mai mare de comorbiditate a cancerului și a bolilor cardiometabolice.”

Persoanele dornice să își reducă riscul ar trebui să înlocuiască o parte, dar nu toate UPF-urile din dieta lor cu „alimente similare, dar mai puțin procesate … pentru prevenirea cancerului și a multimorbidității cardiometabolice” sau să urmeze dieta mediteraneană, au spus ei. Multimorbiditatea este atunci când cineva are cel puțin două boli care scurtează viața în același timp, cum ar fi cancerul și bolile de inimă.

Îngrijorarea acută care s-a acumulat în jurul UPF în ultimele luni a fost exacerbată de faptul că 50%-60% din aportul total de energie în unele țări cu venituri ridicate provine din UPF, mai degrabă decât din mâncăruri proaspăt preparate.

Heinz Freisling, coautor al lucrării și expert la IARC, Agenția de cercetare a cancerului din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, care a colaborat și ea la studiu, a declarat: „Studiul nostru subliniază faptul că nu este necesar să se evite complet alimentele ultraprocesate; mai degrabă, consumul acestora ar trebui limitat și ar trebui să se acorde prioritate alimentelor proaspete sau minim procesate”.

Reynalda Cordova, care a condus studiul și care lucrează atât la IARC, cât și la Universitatea din Viena, a declarat că studiul a arătat că consumatorii trebuie să aibă acces ușor la alimente proaspete și mai puțin procesate.

Dr. Ian Johnson, cercetător în domeniul nutriției și membru emerit al Institutului Quadram, a declarat că studiul a adus o perspectivă utilă asupra tipurilor de UPF care sunt și nu sunt dăunătoare.

„Aceste observații sugerează într-adevăr un rol al unor UPF în apariția mai multor boli cronice. Dar ele arată, de asemenea, că presupunerea comună conform căreia toate alimentele UPF sunt legate de evenimente nefaste pentru sănătate este probabil greșită.”

Dr. Duane Mellor, lector superior la școala de medicină a Universității Aston, a fost de acord. „Conceptul de alimente ultraprocesate este prea larg”, a spus el.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite