Șase miliarde de euro pentru stabilitatea leului: Prețul plătit de BNR după primul tur al alegerilor
Șase miliarde de euro ar fi nota de plată pe care Banca Naţională a României a achitat-o numai în săptămâna care a urmat primului tur de scrutin prezidenţial, pentru ca moneda naţională să nu se devalorizeze și mai tare.
Este analiza făcută de experţii unui grup bancar prezent pe piaţa de la noi din ţară. Oficialii BNR nu comentează suma, dar recunosc că s-a intervenit. Intre timp, leul dă semne noi de slabiciune în faţa monedei europene.
Banca Naţională a cotat, miercuri, euro la peste 5 lei şi 10 bani. Deşi este cea mai mare valoare din această săptămână, rămâne sub maximul atins săptămâna trecută.
În prima săptămână după primul tur de scrutin de la alegerile prezidenţiale, leul s-a depreciat cu aproape 3 procente în faţa monedei europene. Maximul a fost atins joi, 8 mai, atunci când BNR a cotat euro la peste 5 lei şi 12 bani.
O analiza făcută de o bancă comercială prezentă pe piaţa romaneasca arată că BNR a cheltuit 6 miliarde de euro din rezerva de valută doar saptamana trecuta pentru a tine leul pe linia de plutire. Suma nu este confirmata de oficialii Bancii Nationale.
Dan Suciu – purtător de cuvânt BNR: Banca Naţională poate interveni de câte ori consideră că este necesar pentru a tempera excesele de pe piaţa valutară în privinţa evoluţiei cursului, nu de a schimba o direcţie sau alta, de a tempera excesele. A fost o săptămână agitată săptămâna trecută, care a presupus o acţiune mai consistentă a Băncii Naţionale.
Suma vehiculată pentru apărarea leului ar însemna aproximativ 10% din rezerva totală de valută.
Claudiu Cazacu – analist piețe externe: Pe termen mediu şi lung este dificil de susţinut un asemenea reper. Banca Centrală pare a merge pe ideea unui spike, unui salt pe termen scurt în dorinţa capitalurilor de a se deplasa. Mizează pe ideea că este o chestiune pe termen scurt şi că acest volum mare poate fi reţinut.
Cristi Tudorescu – consultant financiar: Dacă ar fi lăsat mai liber cursul probabil că s-ar fi dus 5,15, 20. Acest lucru poate să afecteze şi alte elemente din piaţă: dobânzile, ratele la care se împrumută statul român şi la care se împrumută şi persoanele fizice şi companiile.
Devalorizarea leului atrage după sine scumpiri în lanţ: de la mâncare şi până la servicii. În acest context, economiştii se aşteaptă ca inflaţia să crească iar.