Cristian Diaconescu: Rusia ar fi cerut o nouă Ialta, SUA au refuzat. Ce spun politicienii și analiștii

20 februarie 2025, 14:06 (actualizat 20 februarie 2025, 19:51)

Exact ca la Ialta. Cristian Diaconescu, șeful cancelariei prezidențiale, a declarat că în negocierile de la Riad, în Arabia Saudită, Rusia ar fi cerut Statelor Unite retragerea NATO pe pozițiile din 1997, înainte de accederea primului val de țări est-europene în Alianță. Deocamdată, susține fostul ministru de Externe, americanii ar fi refuzat. Dar acest semnal face tot mai urgentă regândirea capacității de apărare a țărilor europene, spun analiștii.

Șeful Cancelariei președintelui interimar a explicat care e poziția de negociere a Federației Ruse în discuțiile cu Statele Unite, din capitala Arabiei Saudite.

Cristian Diaconescu, șeful Cancelariei prezidențiale (la Antena 3): Așteptările lor țin de faptul că, la un moment dat, SUA ar determina, înăuntrul NATO, partenerilor europeni să retragă garanțiile de securitate ale NATO pe aliniamentul din 1997. Deci, noi, cei primiți în Alianță după 1990, să nu mai beneficiem de aceste garanții de securitate, urmând ca, privind situația din aceste zone, să intrăm într-un context de negociere în care nu am fi implicați, exact ca la Ialta, și care, în mod evident, ar duce la recunoașterea unei zone de influență a Federației Ruse. Nu e interpretarea mea, e exprimarea lor.

Nu este o declarație oficială, iar prerogativele politicii externe aparțin președintelui, au precizat surse guvernamentale pentru Știrile TVR.

De altfel, Cristian Diaconescu a revenit asupra declarațiilor și a precizat că s-a referit la cerințele Rusiei de la sfârșitul anului 2021, cu puțin timp înaintea invaziei.

Premierul Marcel Ciolacu: „Importante nu sunt declarațiile dure, de moment, ale liderilor lumii, ci ținta finală, o pace justa și durabilă în Ucraina. Și se ajunge la pace doar cu partenerul strategic SUA.”

Ciolacu: Importante nu sunt declarațiile dure ale liderilor lumii, ci o pace justă și durabilă în Ucraina

Premierul României, Marcel Ciolacu, a subliniat, joi, în ședința de Guvern că pentru România și pentru români importantă este o soluție durabilă pentru conflictul din Ucraina, nu declarațiile dure ale liderilor lumii: „Pentru mine și pentru majoritatea românilor, nu contează declarațiile dure ale liderilor lumii, ci ținta finală: o pace justă și durabilă în Ucraina”, a afirmat Ciolacu.

Din calitatea de candidat al coaliției, Crin Antonescu cere măsuri imediate după declarațiile șefului cancelariei prezidențiale.

O țară nu se apără cu mâinile-n sân. Discuția despre întoarcerea parteneriatelor strategice la anul 1997 este una serioasă și nu putem să tăcem sau să așteptăm un semn. Trebuie să ieșim din încremenire și să facem doi pași simpli: 1 – să se întrunească urgent Consiliul Suprem de Apărare a Țării și, ulterior, să se comunice clar și punctual ce s-a discutat; 2 – să se organizeze o întâlnire a tuturor liderilor politici pro-europeni din România. Spun toți, pentru că soarta țării ne privește pe toți. Indiferent de poziționarea ideologică”, a scris Antonescu, joi, pe pagina sa de Facebook.

Crin Antonescu: Trebuie să ieșim din încremenire; CSAT să se întrunească urgent. O țară nu se apără cu mâinile-n sân

Candidatul comun al PSD, PNL, UDMR la alegerile prezidențiale, Crin Antonescu, afirmă că este nevoie de o reuniune de urgență a Consiliului Suprem de Apărare a țării și să se organizeze o întâlnire a liderilor pro-europeni din România, susținând că discuția despre întoarcerea parteneriatelor strategice la anul 1997 este una serioasă.

Îngrijorări sunt și la nivel european. Un eurodeputat finlandez a transmis pe X un mesaj neliniștitor: ‘‘Statele Unite ne-au dat trei săptămâni să agreăm termenii capitularii Ucrainei. Dacă nu, Statele Unite se vor retrage din Europa. Trump prioritizează preocupările de securitate ale Rusiei acum și în viitor. Avem trei săptămâni să ne maturizam’‘, a avertizat europarlamentarul Mika Aaltola.

Invitat la Prim Plan, pe TVR INFO, fostul ambasador al lui Donald Trump în România, Adrian Zuckerman, a dat asigurări că partenerul strategic nu-și va abandona aliații.

Adrian Zuckerman, fost ambasador al SUA în România: „În opinia mea, președintele Trump știe foarte, foarte bine cu cine are de-a face, cu Putin. Nu vinde România, nu vinde Europa. Eu am foarte multă încredere în președintele Trump, am foarte mare încredere în secretarul de stat Rubio.”

CITIȚI ȘI: Fostul ambasador SUA, Adrian Zuckerman: Putin e un criminal. El a invadat Ucraina, el a perpetuat crime de război acolo

România se află în continuare sub umbrela de securitate oferită de angajamentele internaționale. Articolul 5 rămâne valabil, dar și tratatul de la Lisabona are o clauză privind apărarea comună, susțin analiștii. Dar atrag atenția că e momentul unor decizii importante.

Emanuel Cernat, analist geopolitic: „Toate aceste negocieri de la Riad trebuie să constituie un duș extrem de rece, înghețat, pentru că vedem că până în acest moment întreaga arhitectură de securitate europeană s-a bazat fundamental pe acest parteneriat cu SUA. Trebuie să ajungem la o discuție foarte serioasă cu privire la dezvoltarea unei autonomii strategice a UE.”

Cristian Pîrvulescu, analist politic: „Riscurile unei înțelegeri, cum sugera Cristian Diaconescu, privind dezangajarea americană din Est, sunt importante. Că avem informații că americanii ar fi refuzat, nu e nici pe departe o asigurare categorică că România și statele din această zonă vor fi protejate în continuare.”

În februarie anul acesta se împlinesc 80 de ani de la Conferința de la Ialta din 1945, când liderii Uniunii Sovietice, Statelor Unite și Marii Britanii au împărțit Europa în sfere de influență.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite