Primarii de municipii, din nou la discuţii pe tema alocărilor bugetare. Liviu Dragnea: Comunitățile locale vor avea în 2019 cel mai mare buget din istoria României

30 ianuarie 2019, 07:50

ACTUALIZARE Telejurnal 14.00 Administrațiile publice locale din România au încă foarte multe responsabilități, dar foarte puține resurse financiare. În permanență se acordă administrațiilor locale sarcini, responsabilități, dar nu vin și banii aferenți„, a acuzat primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc.

„Mai mult decât atât, în loc să vină mai mulți bani, noi am pierdut, de exemplu, 28 de milioane anul trecut. În Europa, direcția este invers – autoritățile locale primesc tot mai mulți bani de la guvernul central pentru că acolo sunt realele probleme”, a adăugat edilul.

Gabriela Firea, primarul Capitalei: „Nu cred că trebuie să închidem ochii și să fim indiferenți la faptul că vor pierde toate comunitățile bugete și în acest an, așa cum și anul trecut s-a procedat la tăieri și ni s-a promis că vom recupera anul acesta„.

ACTUALIZARE 13.50 „Comunitățile locale vor avea în 2019 cel mai mare buget din istoria României: circa 77 miliarde de lei, adică aproape jumătate din valoarea bugetului de stat (164,5 mld.)”, a anunțat pe Facebook președintele PSD, Liviu Dragnea.

„Aleșii locali vor păstra toate sumele încasate din impozitul pe venit și vor primi 11 miliarde de la Guvern, din cotele de TVA. Niciun județ nu va avea mai puțin de 400 lei/locuitor, față de doar 250 anterior, și nicio primărie nu va avea mai puțin de 1.200 lei/locuitor față de doar 750 lei înainte”, a detaliat el.

„Primăriile vor opri direct 60% din încasări, așa cum au cerut, iar restul de 40% vor merge la județ, din care 20% se vor întoarce la aceleași primării pentru echilibrare”, a explicat Liviu Dragnea.

Potrivit președintelui PSD, și bucureștenii vor avea mai mult decât înainte.

„Va avea loc o descentralizare a finanțelor, aleșii locali vor prelua o serie de cheltuieli din sarcina Guvernului, dar tot vor rămâne cu 9 miliarde mai mult decât aveau înainte. De acum, ei vor avea pâinea și cuțitul, dar asta îi obligă să fie mai responsabili față de cetățeni: mai multă chibzuință la cheltuielile curente și mai mulți bani pentru investițiile așteptate de comunitate”, a conchis liderul social democraților.

ACTUALIZARE 07.50 Primarii de municipii, reuniţi în Asociaţia Municipiilor din România, continuă discuţiile pe tema alocărilor bugetare pentru acest an. Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a precizat că miercuri va prezenta varianta finală, însă primarii ameninţă cu proteste în faţa guvernului dacă propunerile nu le sunt acceptate, relatează News.ro.

Membrii Asociației Municipiilor se reunesc la ora 12.00 și aşteaptă propunerea finală de buget.

Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a afirmat că, dacă propunerile nu le vor fi acceptate, vor protesta în faţa guvernului.

„Vom chema şi alţi primari, şi, dacă punctul nostru de vedere nu va fi aprobat, imediat ne vom deplasa în faţa guvernului ca protest, în numele cetăţenilor din România. Banii nu se iau de la primar sau de la primărie, ci de la cetăţeni”, a anunţat, marţi seară, Gheorghe Falcă, după întâlnirea cu ministrul Finanţelor.

La întâlnirea cu primarii de municipii care a avut loc marţi au participat consilierul premierului, Darius Vâlcov, şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Premierul Viorica Dăncilă, invitată la discuţii de către primari, nu a fost prezentă.

„Au fost făcute două propuneri în aceste câteva ore de discuţii, pe care o să le analizăm acum la Ministerul de Finanţe şi pentru care am promis că mâine, într-un termen foarte scurt, să ieşim cu varianta finală pe care sperăm noi să o agreeze cea mai mare parte a celor care au fost azi la şedinţă”, a declarat marţi seară Eugen Teodorovici, la finalul şedinţei.

Ministrul a refuzat să detalieze cele două propuneri. Teodorovici a afirmat că veniturile primăriilor au crescut constant în ultimii ani și că ar fi vorba despre o creştere de circa cinci miliarde de lei.

La rândul lor, primarii au criticat atitudinea guvernului și au subliniat că nu este normal să se lupte cu executivul pentru ca o parte din banii realizaţi de cetăţenii din oraşele lor să rămână în comunităţi.

„Regret că am ajuns în această postură, să cerem drepturile cetăţenilor din localităţile noastre. Cetăţenii contribuie la acest impozit pe venit general. Noi ne batem azi ca o parte din banii pe care îi produc comunităţile să rămână pe plan local. Este regretabil că cifrele noatre nu bat cu cifrele ministrului de Finanţe. Cum să spui că nouă ne-au crescut veniturile în 2018, când noi ştim, şi toţi au vorbit, de marile pierderi”, a mai spus, după şedinţă, Gheorghe Falcă.

Primarii de municipii au cerut luni o întâlnire de urgenţă cu premierul Viorica Dăncilă şi cu ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, pentru a discuta despre legea bugetului.

Ei au indicat că au aflat din presă despre cotele din impozitul pe venit ce urmează să fie alocate prin legea bugetului de stat pe anul 2019, respectiv 20% la bugetul local al judeţului; 45-50% la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor – faţă de procentul de 60% solicitat de structurile asociative; 30-35% pentru echilibrarea bugetelor locale – faţă de procentul de 20 % solicitat.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite