Prima zi de campanie electorală. Unele reguli, impuse de lege, au ajuns motiv de controverse
De azi partidele politice au intrat oficial în campanie electorală pentru alegerile europarlamentare și locale. Până pe 8 iunie dimineață se vor aplica norme stricte pentru candidați și susținătorii acestora. Unele reguli, cum sunt cele care limitează dimensiunea afișelor, au ajuns motiv de controverse.
Dacă în pre-campanie orașele au fost împânzite de afișe imense cu iz electoral, de astăzi candidații la alegerile europarlamentare și locale trebuie să respecte câteva reguli. Afișele trebuie să aibă 50 cm lungime și 35 cm lățime, iar cele care convoacă întruniri electorale trebuie să fie și mai mici, de dimensiunea foilor A3. Mai mult, ele trebuie să fie amplasate doar în locuri speciale de afișaj electoral, stabilite de primărie.
Este interzisă și folosirea pe afișe a unei succesiuni de culori care să reproducă drapelul României. Cei care încalcă regulile pot fi amendați cu până la 3.000 lei. În rândul specialiștilor în comunicare, părerile sunt împărțite, că de altfel și în rândul votanților.
Andrei Țăranu, politolog: Faptul că nu mai există afișaj, că există doar acele structuri, zone de afișaj absolut meschine, în colțurile străzilor, la care nu se uită absolut nimeni și pe care sunt puse complet alandala niște mici vederi, fotografii cu candidați aruncă în derizoriu chiar perioada în care ar trebui să existe cele mai multe elemente de recunoaștere a candidaților.
Dumitru Borțun, profesor universitar SNSPA: Nu are consecințe asupra perceperii mesajului. Consecințe sunt doar asupra celor care vor să arate că sunt puternici, că au fonduri, că inspiră încredere pentru mai târziu, că merită să fie aleși.
Pe lângă afișe, în campania electorală candidații la alegerile europarlamentare și locale își pot face reclamă folosind broșuri, pliante, calendare, fluturași și alte materale tipărite. Pot transmite mesaje votanților și pe canalele audio-vizuale și internet.
MATERIALE DE PROPAGANDĂ PERMISE ÎN CAMPANIA ELECTORALĂ
– broşuri
– pliante
– calendare
– fluturaşi
sursă: AEP
Mita electorală este interzisă. Ceea ce înseamnă că partidele sau candidații acestora nu au voie să facă nici un fel de cheltuieli pentru a oferi direct sau indirect bunuri alegătorilor, cu scopul de a-i determina să voteze sau să nu voteze o anumită listă ori un anumit candidat.
Până pe 10 iunie este interzisă și utilizarea vehiculelor inscripționate sau colantate cu sloganuri de campanie sau cu imagini ale candidaților, precum Și a vehiculelor care difuzează materiale audio, în mers sau stationand. Nu sunt permise nici spectacolele, serbările ori focurile de artificii care au loc în scop electoral.
CE ESTE INTERZIS ÎN CAMPANIA ELECTORALĂ
– finanţarea utilizării vehiculelor inscripționate sau colantate cu sloganuri de campanie
– finanțarea utilizării vehiculelor care difuzează materiale audio
– finanțarea spectacolelor, serbărilor, a focurilor de artificii
sursă: AEP
Campania pentru alegerile europarlamentare și locale se va încheia pe 8 iunie, la ora 7.00.