Predicțiile analiștilor bancari pentru 2025: Se va construi mai mult, iar alimentele s-ar putea scumpi

15 octombrie 2024, 22:14 (actualizat 16 octombrie 2024, 10:41)

Băncile fac primele predicţii pentru anul viitor. Vor creşte investiţiile în sectorul public, se va construi mai mult decît în 2024, iar românii vor cumpăra mai multe case şi apartamente, dar ar putea creşte preţurile la unele alimente. Marea provocare pentru Guvern va fi să gestioneze deficitul bugetar şi asta ar putea duce la majorări de taxe şi impozite, susțin economiştii unei bănci comerciale. Premierul respinge acest scenariu şi susține că va reduce cheltuielile bugetare.

Raportul realizat de economiștii unei bănci internaționale cu sediul central la Miliano estimează că inflația va fi în jur de 5% la sfârșitul lui 2024 și 4,4% la sfârșitul anului 2025. Recalcularea pensiilor publice aduce cheltuieli de 28,5 miliarde de lei, din care 19 miliarde de lei trebuie alocate anul viitor. Reprezentanții băncii comerciale se așteaptă ca investițiile în sectorul public să crească anul viitor, dar prevăd și îmbunătățiri în industrie și exporturi. Se va construi mai mult decât în 2024 și ar putea crește vânzările de locuințe.

Adrian Negrescu, analist economic: Probabil vom continua să fim campioni europeni la creșteri de prețuri, mai ales că și moneda națională ar putea să se deprecieze peste 5 lei pentru un euro și asta va scumpi importurile. Statul va trebui să ia măsuri drastice care vor influnța creșterea economică.

Marea provocare pentru Executiv rămâne gestionarea deficitului bugetar. Calculele făcute de specialiștii aceleiași instituții bancare arată că o creștere a impozitelor în 2025 ar fi inevitabilă. Cel mai probabil se vor majora accizele, taxele pe mărfuri și ar putea fi introduse impozite mai mari pentru majoritatea microîntreprinderilor. Guvenul a insistat că anul viitor nu vor crește taxe și impozite.

Marcel Ciolacu, premierul României: Nu va fi nicio creștere de cotă de TVA. Sunt vești bune, înseamnă că nu vom mări taxele. Noi aveam o evaziune fiscală de 10% din PIB, avem cel mai mare gap de tva. Avem anumite cheltuieli necontrolate.

Raportul arată că e posibilă creșterea prețurilor la unele alimente și chiar majorarea importurilor pentru astfel de produse în 2025.

Florin Barbu, ministrul Agriculturii: Zahărul a scăzut cu 24,1%, litrul de ulei era undeva la 11,12,13 lei, acum e și la 6,7, 8 lei. Dacă vorbim de cartof are o scădere față de anul trecut de 31,2%.

Guvernul va anunța până la finalul anului un pachet de măsuri fiscale ce se vor aplica anul viitor. E vorba inclusiv despre o reducere a cheltuielilor în sectorul public.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite