Polițele obligatorii pentru locuințe s-ar putea scumpi din nou

24 mai 2024, 08:59 (actualizat 24 mai 2024, 09:00)

Cei care plătesc polițe obligatorii, ar putea plăti și mai mult. În continuare autoritățile de la noi nu au reușit să-i convingă pe proprietari să încheie polițele obligatorii, deși legea s-a schimbat și există sancțiuni pentru cei care nu dețin un astfel de document.

În prezent, polița costă 130 de lei pentru locuințele din materiale moderne și 50 de lei pentru cele din chirpici, iar acoperirea este de maxim 100.000 de lei și, respectiv, 50.000 de lei pentru casele mai vechi.

Fondată în 2009 cu scopul de a crește rata de acoperire a asigurărilor pentru locuințe în România la 60%, PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale) a reușit să mențină un număr constant de polițe valide, situându-se între 1,6 și 1,8 milioane, ceea ce reprezintă doar 18-19% din totalul locuințelor din țara noastră.

În 2023, compania a înregistrat un record, depășind pentru prima dată pragul de 2 milioane de polițe, ajungând la 2,05 milioane. Urmând o serie de modificări legislative recente, care impun sancțiuni celor care nu dețîn asigurare obligatorie, numărul polițelor a continuat să crească, atingând la finalul lunii aprilie aproape 2,15 milioane, reprezentând circa 21% din totalul locuințelor din România. Adică 2 din 10 locuințe au asigurare obligatorie.

De ce se pune problema unor majorări? Păi vedem chiar acum. Cutremurele din Gorj au avut un impact semnificativ asupra rezultatelor financiare ale PAID. Înainte de acest eveniment, PAID înregistra profituri, însă daunele cauzate de cutremure au dus la pierderi notabile. Concret, dacă în 2022 rata combinată a daunei era sub 83%, adică PAID păstra 17 lei din fiecare 100 de lei încasați, în 2023 acest procent a sărit la peste 109%. Acest lucru înseamnă că pentru fiecare 100 de lei încasați, PAID a cheltuit 109 lei, suferind astfel o pierdere de 9 lei pentru fiecare 100 de lei virați în conturile celor afectați. Deci cumva Polul este pe pierdere. Aceasta situație ar putea duce la o posibilă scumpire a asigurărilor obligatorii.

Anul 2024 a început cu provocări semnificative în materie de calamități naturale la nivel global, de la inundații masive în Europa, furtuni devastatoare în Statele Unite, până la incendii de pădure în unele zone ale globului. Aceste evenimente subliniază perspectivele unui an în care costurile reasigurărilor nu vor fi deloc mai mici.

Rapoartele marilor companii de asigurări confirmă această tendință. În plus, daunele din Turcia, adăugate la creșterea globală a daunelor pentru riscurile de catastrofe naturale, vor conduce la creșterea costurilor în piața de reasigurare, ceea ce ar putea duce la insuficiența primei de asigurare PAID.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă