Panică și disperare în județul Galați. Munca de-o viață, distrusă de ape. Voluntar: Au nevoie, în primul rând, de forță de muncă, de medicamente și de un umăr pe care să plângă
Dincolo de vinovaţi, responsabili şi promisiuni rămâne drama oamenilor care în doar câteva ore au pierdut totul. Și nu o dată, ci de trei ori în doar câțiva ani. E atâta suferință în sufletul sinistraților din județul Galați, încât singuri spun că nu mai au nici lacrimi să plângă. Scot din case tot, aruncă agoniseala de o viaţă distrusă de şuvoaie şi nici măcar nu au putere să se gândească la viitor. Dorm în case goale, pline de umezeală, la rude, la prieteni sau chiar în corturi. Au nevoie de ajutor ca să înceapă de la zero.
Mobilizare exemplară din partea mai multor organizații neguvernamentale și persoane fizice în ajutorul sinistraților din Galați și Vaslui. Camioane pline cu alimente, haine și produse de prima necesitate au plecat spre miile de oameni care și-au văzut munca de o viață luată de ape în câteva clipe. Și Televiziunea Română s-a alăturat acestui demers și, cu sprijinul Ministerului Apărării, a început o campanie de strângere de ajutoare pentru romanii greu încercați în aceste zile. Împreuna facem bine!
În curtea Televiziunii Române a fost montat un cort pentru a fi depozitate ajutoarele pentru sinistraţi, în cadrul campaniei TVR “Împreună Facem Bine”.
Persoanele din zonele sinistrate pot suna sau trimite mesaje pe WhatsApp la numărul de telefon 0731.355.775, apelabil din orice reţea cu tarif normal, unde vor putea solicita produsele de care au urgentă nevoie.
NECESAR PENTRU SINISTRAȚI:
Materiale de construcţii de toate tipurile (fier, piatră, nisip, tablă pentru acoperiș, cherestea), lopeți, mături, găleți, saci de gunoi de toate mărimile, dar în special foarte mari, mănuși, detergenți de toate categoriile, bureți, lavete.
A fost soare azi în localitatea Cudalbi, din județul Galați, dar nu a reușit să lumineze și sufletele oamenilor și se le aducă speranţa că va fi mai bine. Echipele TVR care au stat de vorba cu localnicii au întâlnit familii care au pierdut totul pentru a doua oară în 11 ani. Iar disperarea și durerea în fața dezastrului care i-a lovit din nou sunt impresionante.
Două străzi s-au umplut din nou de apa în Cudalbi după ce a plouat ieri și un sunt a fost astupat din greșeală în timpul intervențiilor de salvare de zilele trecute. Dar acum partea cea mai grea o reprezintă îndepărtarea mâlulului gros, care a acoperit drumuri, străzi, podețe și a umplut locuințele.
Pe una dintre ele stă și o familie de bătrâni la care nimeni nu a putut ajunge până azi. Voluntari cu pregătire medicală au reușit să le vină în ajutor și au chemat o ambulanță pentru bărbatul grav bolnav.
Alții au fugit cum au putut din calea apelor.
Nici să doarmă nu pot localnicii din Cudalbi de teamă că apele se vor ridica din nou. Este și cazul acestei femei care nici acum nu a trecut de socul produs de dezastru. De zile întregi femeia scoate tot din casă. A sperat să mai salveze cate ceva din lucruri, dar nimic nu mai poate fi folosit.
N-am mai dormit, sunt bolnavă, nu realizez, nu reacționez.. (Dacă ați avea nevoie de ceva ce ar fi?) De toate…lenjerii… nici n-am terminat de cărat tot și am dormit aici acasă am improvizat ceva, două nopți am stat în pod și apoi acasă.
Toată munca…după 11 ani s-a întors potopul din nou nu avem nimic, nimic… Ce să mai păstrăm, aruncăm tot. Aici am avut magazie cu beci cu alimente… Suntem numai la mila oamenilor. Uitați, apa cât a fost! … Ne-a înconjurat din toate părțile.
Sunt foarte mulți oameni care au nevoie de ajutor. De forță de muncă și de sprijin material. Dar și de o vorbă bună și de cineva care să-i asculte. Și să le înțeleagă durerea.
Voluntarii sunt zilnic în teren. Dar e nevoie de și mai mulți.
Octavian Dinu, voluntar: Am ajutat și cu probleme medicale, le-am verificat parametrii, acolo unde am putut am dat și primul ajutor și, după caz, am solicitat și colegii de la SAJ. Am fost în marginea satelor, acolo unde s-a strâns apa. (…) Au nevoie, în primul rând, de forță de muncă, de medicamente și de un umăr pe care să plângă.
Nicu Crăciun, voluntar: Am găsit oameni necăjiți care aveau nevoie de ajutor. Multe gunoaie, mizerii aduse de apă, cu animalele moarte, oameni în suferință. O mângâiere și un cuvânt de bine face bine întotdeauna.
În Cudalbi unii localnici stau de câteva nopți în mașini, lângă case, pregătiți să urce la deal dacă apa năvălește din nou. Au pierdut tot, iar vremea rece se apropie.
