Șapte morți, peste șapte mii de case inundate și niciun vinovat, în urma viiturilor devastatoare din județul Galați. Autorităţile locale dau vina pe specialiştii de la Apele Române

18 septembrie 2024, 18:32

S-au scurs cinci zile de la inundaţiile devastatoare din județul Galați și nu avem, încă, niciun vinovat pentru dezastrul lăsat în urmă de apele ieşite din matcă. Autorităţile locale dau vina pe specialiştii de la Apele Române, cei care au în administrare bazinele hidrografice. Aceştia, însă, susţin că au făcut lucrările şi investiţiile de care era nevoie. Ministrul Mediului însă, abia acum anunţă planuri de refacere a unui baraj neterminat din perioada comunistă, care ar fi putut sta în calea apelor dacă nu ar fi fost furat bucată cu bucată.

Nu departe de comunele afectate de inundații se află barajul din Câmpia Suhurluiului. Început în perioada comunistă, barajul era gândit inițial să preia și să înmagazineze apă pentru irigații. În 1990, trei sferturi din construcție erau deja finalizate. Însă după revoluție, totul a fost lăsat de izbeliște.

Barajul i-ar fi putut apăra pe oameni de inundații dacă ar fi fost terminat, cel puțin comunele Pechea, Slobozia Conachi și Suhurlui ar fi fost la adăpost. O recunoaște chiar ministrul Mediului, Mircea Fechet, care abia acum ia în calcul să refacă vechea structură.

Mircea Fechet, ministrul Mediului: Există o amenajare hidrotehnică începută în perioada comunistă și abandonată în anul 1989. Acea amenajare hidrotehnică nu a fost vreodată terminată. Ea avea rol principal acela de a asigura apă pentru irigarea terenurilor agricole din zona respectivă. Propunerea pe care am să o fac este acea de a transforma dintr-o amenjare cu funcția principală de irigații într-o acumulare nepermanentă cu rolul de a proteja comunile, localitățile din aval.

Autoritățile locale știau de baraj, dar spun că nu puteau face singure lucrări hidrografice pentru a preveni inundațiile. Arată către specialiștii de la Apele Române, instituție aflată tot în subordinea Ministerului Mediului.

Costel Fotea, președinte, Consiliul Județean Galați: Nu poți să intervii pe absolut nicio albie de râu din priprietatea Apelor Române pentru că legea nu îți permite. Dacă nu rezolvăm probleme astea, vom avea inundații tot timpul.

La Apele Române, lista cu amenajările făcute pe cursurile de apă din județul Galați este lungă. Instituția susține că a făcut investițiile necesare pentru a evita dezastre precum cel de sâmbătă noaptea.

Andreea Poenaru, purtătoarea de cuvânt a Administrației Bazinale de Apă Prut, Bârlad: Prin programul de gospodărire a apelor pe județul Galați au fost făcute lucrări pentru peste 100 de km pe cursurile de apă din 2013 până în 2024.

Un singur baraj și câteva decolmatari nu sunt de ajuns, e nevoie de investiții de infrastructură hidrotehnică de amploare pentru a putea evita astfel de situații catastrofale, indiferent de zona unde s-ar putea întâmpla, spun specialiștii.

Cătălin Popescu, președinte Comitetul Român al Marilor Baraje: Lucrurile acolo ar trebui luate sistemic. O singură acumulare într-un singur loc în general nu face mare lucru. Un astfel de proiect, în ziua de azi, trebuie cu totul regândit, chiar dacă ar fi fost funcțional în anii 90 într-o anumită măsură, 30 de ani mai târziu lucrurile ar fi stat diferit.

Despre vinovați sau despre cine răspunde pentru dezastrul din județul Galați, nimeni nu a scos niciun cuvânt până acum. Rămân în urmă cele șapte victime și cele peste 7 mii de case inundate în zecile de localități lovite de viituri.

În curtea Televiziunii Române a fost montat un cort pentru a fi depozitate ajutoarele pentru sinistraţi, în cadrul campaniei TVR “Împreună Facem Bine”.

Persoanele din zonele sinistrate pot suna sau trimite mesaje pe WhatsApp la numărul de telefon 0731.355.775, apelabil din orice reţea cu tarif normal, unde vor putea solicita produsele de care au urgentă nevoie.

NECESAR PENTRU SINISTRAȚI:
Materiale de construcţii de toate tipurile (fier, piatră, nisip, tablă pentru acoperiș, cherestea), lopeți, mături, găleți, saci de gunoi de toate mărimile, dar în special foarte mari, mănuși, detergenți de toate categoriile, bureți, lavete.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite