Nou manual rus de istorie: Invadarea Ucrainei a fost forțată

28 ianuarie 2025, 08:47 (actualizat 28 ianuarie 2025, 13:01)

Un nou manual școlar lansat recent în Rusia, intitulat „Istoria Militară a Rusiei”, introduce o versiune controversată a evenimentelor care au condus la Războiul din Ucraina. Potrivit manualului, Moscova a fost „forțată” să înceapă invazia pentru a-și asigura securitatea națională și pentru a contracara ceea ce este prezentat drept o amenințare directă din partea Occidentului.

Manualul, editat de Vladimir Medinski, consilier al președintelui Vladimir Putin, le oferă elevilor o narațiune care leagă conflictul actual de episoade din trecutul glorios al Rusiei, inclusiv lupta Uniunii Sovietice împotriva Germaniei naziste.

Medinski, cunoscut pentru implicarea să în negocierile de pace eșuate cu Ucraina din 2022, explică „cauzele” războiului că fiind rezultatul neglijării de către Occident a preocupărilor Rusiei, inclusiv extinderea NATO și sprijinul pentru schimbarea regimului din Ucraina în 2014.

Conform manualului, aceste evenimente au transformat Ucraina într-un „cap de pod agresiv anti-rusesc”, legitimizând astfel intervenția militară a Rusiei.

În cadrul unei dezbateri organizate de agenția TASS, istoricul militar Ivan Basik a subliniat că scopul principal al acestui manual este să educe tânăra generație despre „natura forțată” a războiului din Ucraina. „Acțiunile Occidentului și ale Ucrainei au făcut conflictul inevitabil”, a declarat Basik, susținând că manualul joacă un rol crucial în transmiterea acestei viziuni.

Potrivit jurnaliștilor de la adevărul.ro, aceasta nu este prima dată când Kremlinul reinterpretează evenimentele istorice pentru a-și consolida narațiunea politică. Sub conducerea lui Medinski, au fost deja lansate manuale de istorie care glorifică realizările Uniunii Sovietice, minimalizează impactul destrămării acesteia și subliniază „renașterea Rusiei” sub președintele Putin. Aceste manuale prezintă Uniunea Sovietică ca o superputere respectată și se concentrează pe ceea ce Kremlinul consideră momente de „mândrie națională”, în contrast cu perioada dificilă de după colapsul URSS.

Manualele școlare rămân un instrument cheie în modelarea percepțiilor tinerilor ruși despre trecut și prezent. Criticii consideră însă că astfel de publicații reprezintă o încercare de manipulare ideologică, folosind educația pentru a legitima deciziile politice ale Kremlinului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite