Modificarea legilor justiției-reacția DIICOT: Punctele de vedere ale magistraților nu se regăsesc în proiect. Procurorii cer dezbatere reală

DIICOT
DIICOT
23 august 2017, 18:45

ACTUALIZARE 19.00 „Consiliul Superior al Magistraturii, urmare a solicitărilor repetate ale colegilor judecători şi procurori, aduce la cunoştinţă publică faptul că, până în prezent, nu a primit propunerile privind modificarea legilor justiţiei formulate de Ministerul Justiţiei”, se arată într-un comunicat de presă.

„Consiliul Superior al Magistraturii îşi va exprima poziţia motivată şi punctuală asupra propunerilor legislative în momentul în care acestea îi vor fi comunicate în condiţiile legii, cu consultarea sistemului judiciar”, se mai subliniază în document.

ACTUALIZARE 18.45 Poziția Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism

„După consultarea, de către conducerea DIICOT, a întregului colectiv de procurori referitor la modificările legislative de substanță anunțate astăzi de către ministerul justitiei, Biroul de presa al DIICOT este împuternicit să comunice următoarele:

Procurorii DIICOT au analizat cu atenție modificările anunțate de către ministrul justiției în cursul acestei zile, ținând cont de faptul că, de mai multe ori în cursul ultimilor trei ani, s-au solicitat magistraților, judecători sau procurori, puncte de vedere referitoare la modul în care trebuie concepute legile de organizare și funcționare a justiției; aceste puncte de vedere, votate în adunările generale ale magistraților, nu se regăsesc în noul proiect, așa cum a fost prezentat.

Deocamdata, în discuții s-a remarcat că respectivul proiect nu s-a aflat în dezbatere publică, nu a fost publicat pe site-ul MJ și, din păcate, nu reprezintă rezultatul consultărilor anterioare. Referitor la acest aspect, procurorii structurii de crimă organizată doresc existența unei dezbateri reale și a unui dialog permanent între instituțiile menționate mai sus astfel încât produsul legislativ rezultat să satisfacă exigențele strategiei naționale de dezvoltare a sistemului judiciar asumată de statul român.

Fără a intra în fondul proiectelor de modificare a legilor justiției, în lipsa unui proiect de modificare a legilor justiției și a unei note de fundamentare scrise, procurorii DIICOT vor putea prezenta un punct de vedere unitar și integrat după comunicarea acestora.

În acest sens, procurorii din structura centrală și teritorială a DIICOT consideră necesară convocarea Adunării generale a procurorilor, care să adopte o rezoluție unitară„.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite