Miniștrii Muncii din UE au ajuns la un acord în privinta reformei muncitorilor detașați

24 octombrie 2017, 13:52

Cuvântul de ordine este corectitudinea într-o piață unică și deschisă, care permite accesul muncitorilor din România, Polonia sau Cehia, care acceptă salarii mai mici și îi elimină astfel pe muncitorii belgieni, germani sau francezi. În același timp, ei plătesc taxele pentru prestațiile sociale în țările de orgine, deși lucrează în vest, unde aceste taxe sunt mult mai mari.

„Sunt de acord cu mobilitatea lucrătorilor, dar să fie organizată corect. Adică reguli clare, corecte şi aplicate. Piaţa internă e bazată pe reguli, nu este o junglă”, a declarat comisarul european pentru Muncă, Marianne Thyssen.

Principalul domeniu vizat de directiva europeană este transportul rutier, iar țările din grupul de la Visegrad, dar și Spania și Portugalia sunt îngrijorate de consecințele grave ale reformei asupra șoferilor.

În ceea ce privește țara noastră, președintele Iohannis a admis după întâlnirea cu omologul său francez, Emmanuel Macron, că există o problemă și că trebuie discutată. Una dintre solutii este egalitatea în drepturi pentru toți muncitorii.

„Sper că vom pune capăt competiţiei neloiale şi că principiul plăţii egale pentru muncă similară, în acelaşi loc, va fi implementat în toată Europa”, a declarat ministrul belgian al Muncii, Kris Peeters.

Subiectul urmează să fie discutat și în Parlamentul European, la Strasbourg.

Temerile opozanților directivei sunt că, de fapt, aceasta va precariza și mai mult situatia muncitorilor din țările estice pentru că patronii francezi, de exemplu, nu vor putea fi obligați să angajeze muncitori francezi pe salarii mai mari. Și atunci mâna de lucru principală vor fi tot muncitorii din Est, numai că de această dată la negru, a transmis corespondentul TVR Lucian Pîrvoiu din Strasbourg.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite