Mănânci mai puţin, dar sănătos, trăieşti mai mult. Mişcarea reduce riscul de degradare fizică şi cognitivă

2 mai 2025, 21:59

De Ziua Națională a Tineretului, am căutat specialiști care să ne spună cum putem rămâne tineri, plini de energie şi sănătoşi la orice vârstă. Studiile arată că ne-ar ajuta dacă am reduce consumul alimentar două zile pe săptămână. Mişcarea aduce o stare de bine, optimism și diminuează riscul de degradare fizică şi cognitivă.

Dacă vrem să fim tineri o viaţă, echilibrul e cheia. Mănânci mai puţin, trăieşti mai mult, spun experţii, dar nu trebuie să te înfometezi. Amatorii de post intermitent trebuie să bea apă, ceaiuri sau cafea neîndulcită, în pauza de alimente. Mai e şi metoda 5-2.

Tania Fântână, nutritionist: Din cele 7 zile ale săptămânii, putem mânca normal în 5 zile şi în 2 zile să reducem cu circa 500 de calorii pe zi aportul alimentar: fie alegem să renunţăm la cină sau alegem să mâncăm mai puţine leguminoase, făinoase în celelalte două zile. Corpul are timp, are răgazul necesar de a-şi face curăţenie. Consumă şi acei subproduşi de metabolism care sunt toxici.

Pentru longevitate, contează şi ce mâncăm. Alimentele să fie cât mai puţin procesate, cu multe legume, fructe, cereale integrale, dar şi grăsimi sănătoase.

Tania Fântână, nutritionist: Acestea sunt antiinflamatoare şi sunt foarte importante atât pentru echilibrarea colesterolului, cât şi pentru sănătatea articulaţiilor noastre.

Şi mişcarea este esenţială pentru articulaţii, dar şi pentru creier şi starea de bine.

Diana Brâncuş, jurnalist senior TVR: La birou, regula de bază este să te ridici şi să faci cinci minute de mişcare la fiecare oră. Chiar să te plimbi puţin, între etaje sau departamente, dacă nu ai timp să ieşi puţin la soare şi să uiţi de stres.

Claudia Diaconu, fizioterapeut: Orice mişcare duce la o mobilitate crescută, la o secreţie mai mare de lichid sinovial la nivelul ariculaţiilor şi se încetineşte acest proces de degenerare la nivelul articulaţiilor.

Potrivit studiilor, 30 de minute de mişcare reduc cu circa 30 la sută riscul de degradare cognitivă.

Prof. dr. Elena Căciulan, doctor în cultură fizică medicală: Spunem nepotului sau soţului, te rog, dă-mi şi mie un pahar cu apă, pentru că eu sunt foarte obosită! Dacă văd o băltoacă de apă sau o gropiţă şi pot să fac un pas să o depăşesc, nu o s-o depăşesc, ocolesc pe strada cealaltă numai să nu fac acest tip de mişcare. Toate lucrurile acestea sunt în defavoarea noastră. Noi, în creierul nostru, avem pentru fiecare tip de mişcare un sertăraş. În condiţiile în care noi nu mai repetăm mişcările respective, nu le mai facem, ele pur şi simplu se şterg.

Şi conectarea cu noul, cu natura şi cu oamenii te ţine în formă. La 65 de ani, Doina este antreprenor, dar îşi găseşte timp pentru ce-i face bine.

Doina Ilişiu, consultant în domeniul energiei, pensionar antreprenor: Trăieşti mai mult în primul rând datorită modului în care te respecţi pe tine, în care tu încerci să faci ceva pentru tine, te simţi bine în lumea aceasta, spui ceea ce gândeşti şi eşti OK cu tine însuţi. Suntem şi ceea ce mâncăm, suntem şi ceea ce gândim, şi ceea ce muncim, şi ceea ce oferim altora. Suntem ca un diamant pe care viaţa şi noi înşine îl tot şlefuim pentru a deveni un briliant.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite