Cum prevenim un infarct miocardic sau un AVC, sfaturile specialiștilor. Prof. Dumitru Dulcan: Supărarea e una dintre cauzele care le poate favoriza

17 mai 2025, 20:31 (actualizat 17 mai 2025, 20:36)

Atenţie la gândurile şi emoţiile negative! Furia şi supărarea pot cauza infarct şi atac cerebral, avertizează celebrul neurolog Dumitru Constantin Dulcan. Medicii spun că media de vârstă la infarct a scăzut la 45-50 de ani. Au însă şi pacienţi de 20 de ani cu atac de cord. Printr-o campanie de prevenţie, ei speră să-i motiveze pe oameni să-şi schimbe stilul de viaţă. Şi să meargă la controale, pentru a trăi mult, sănătoşi.

Echilibrul în toate este secretul longevităţii, spune, la 87 de ani, poeta Niculina Bunceanu.

Niculina Bunceanu, 87 de ani, poetă: Somnul mă reface. Cea mai bună terapie, scrisul şi cititul. Îmi gătesc singură acasă, nu-mi cumpăr mâncare. Mănânc şi verdeţuri, salate. Mişcare mai puţin, că sunt cardiacă grad înalt.

Doamna Bunceanu merge periodic la controale medicale. Spune că a trecut de şase ori prin infarct, dar a scapat. Un atac de cord i-a răpus însă fiul, la 41 de ani. Se supărase tare, povestește mama.

Trebuie să avem mare grijă la cuvinte, la emoţii şi gânduri, spune si renumitul profesor Dumitru Constantin Dulcan.

Prof. univ. dr. Dumitru Constantin Dulcan, specialist în neurologie şi psihiatrie: Atenţie la furie, la iritare, la supărare! Supărarea e una din cauzele care pot favoriza un infarct fie cardiac, fie cerebral. Dacă ne înfuriem pierdem 20.000 de neuroni. Ura este cancerul ființei. Ni se pare că ceva greşim: of, sunt un idiot! Nu!!! Rău spus. Nici copiilor noştri nu avem voie să le spunem aşa, nici nouă! Cuvintele au forță! Subconştientul nostru are capacitatea unei inteligenţe infinite. Gândurile noastre se pot materializa. Inclusiv, dacă vreţi, dorințele noastre. Furia ne face foarte mult rău, bârfa, stigmatizarea, egoismul, aviditatea. Este foarte important ceea ce gândim. Subconștientul Anticameră, unde se plămădesc gândurile. Trebuie să fim extrem de atenţi, dacă acest gând are o conotație negativă, pur şi simplu subconştientul o preia şi o materializează. Gândurile noastre se materializează în subconştient. Subconștientul este, în opinia mea, echivalentul inteligenței cosmice. Cuvântul pe care-l folosim este energie și informație. Aceasta se transmite întregului corp.

Creierul este influențat şi de ce facem cu mâinile și picioarele, mai spune profesorul Dulcan. Mişcarea, hrana sănătoasă, renunţarea la fumat şi reducerea stresului ne pot feri de boli cardio şi cerebrovasculare şi nu numai, atrag atenția medicii.

Tot mai mulţi fac infarct la 40 şi ceva de ani, dar sunt și cazuri de 20 de ani.

Conf. dr. Ştefan Busnatu, medic primar cardiolog, prorector UMFCD: Fumatul cred că este inamicul nr. 1, când discutăm de destabilizarea plăcilor de colesterol de pe vasele noastre. Noi toți avem plăci de colesterol. Dacă tensiunea creşte şi forţează plăcile de colesterol să se rupă, sunt şanse foarte mari să se producă un eveniment acut, fie infarct și AVC. Mai și fumează și are sângele vâscos, cu atât mai mult se fac cheaguri.

Controalele şi analizele periodice sunt, de asemenea, esenţiale.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: Într-o lună și jumătate terminăm modernizarea și dotarea a peste 2.500 de cabinete de medicină de familie în toată ţara. De data asta, medicii vor avea şi posibilitatea unor investigaţii, electrocardiografe, ecografe, alte echipamente.

Specialiştii vor merge şi în ţară să le explice mai ales seniorilor cum să prevină cele mai grave boli.

Alexandra Dobre, fondator, Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă: Nu suntem convinşi că informaţiile pe care le citesc, mai ales cele medicale, sunt şi cele corecte.

Prof. univ. dr. Luiza Spiru, preşedinte, Fundaţia „Ana Aslan International”: Să nu mai folosiţi informaţiile populiste, cele care circulă peste tot şi care nu întotdeauna sunt bazate pe dovezi științifice.

Specialiştii au pregătit şi ghiduri de prevenţie disponibile online, pe vitalitateplus.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite