Leul se depreciază în continuare față de euro, iar dobânzile bancare au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii ani
Situația economică din România se complică de la o zi la alta. Leul se depreciază în continuare față de euro, iar dobânzile practicate de bănci au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii ani. Cei care au credite sunt afectați direct, dar, în funcție de cursul euro, se vor scumpi utilitățile și locuințele.
Banca Națională a afișat un curs de referință de 5,09 lei pentru un euro, cu șase bani în plus în comparație cu ședința de ieri. De la începutul săptămânii, moneda națională a pierdut 12 bani față de moneda unică europeană. Casele de schimb valutar vând, mai nou, euro între 5,19 lei și 5,25 lei, în funcție de unitate. Cei care vor să cumpere o locuință și-au văzut toate calculele date peste cap.
Ion Gogiu, potențial client al unui dezvoltator imobiliar: Păi ne îngrijorează, pentru că dacă euro a sărit de 5 lei, omul se va gândi ce are de făcut. (…) Să mai facă un împrumut. Să mai pună ce are strâns deoparte. (…) Totuși va fi foarte greu.
De exemplu, pentru un apartament cu două camere în valoare de 80.000 de euro, clienții sunt acum nevoiți să plătească în plus peste 1.800 de euro, doar din diferența de curs valutar, în comparație cu perioada în care cursul de referință era 4,97 de lei pentru un euro.
Vor plăti mai mult și cei care au început deja procesul de achiziție a unei locuințe.
Ramona Ganea, expert în domeniul imobiliar: Următorii afectați sunt cei care au semnat un antecontract, au plătit deja un avans, dar nu și-au securizat prețul în lei, adică nu au ajuns la etapa de identificare cu număr cadastral, atunci când la cele mai multe proiecte imboliare se securizează prețul în lei.
Cei care au credite în lei cu dobândă variabilă vor plăti rate mai mari. Cotația indicelui Robor la 3 luni a urcat la 6,47%, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani și două luni. De exemplu, pentru un credit de tipul Prima Casă în valoare de 250.000 de lei, pe 30 de ani, rata ar urma să crească cu aproape 95 de lei față de ultimul trimestru. Chiar și așa, reprezentații dezvoltatorilor imobiliari spun că nu pot să scadă prețurile.
Bogdan Ivan, secretar general, Asociația Dezvoltatorilor Urbani din România: Este prematur la acest moment să ne exprimăm cu privire la o posibilitate de a scădea prețurile, pentru că din păcate această presiune legată de cursul leu-euro și dobânzile bancare este o presiune care se adresează și dezvoltatorilor. Achizițiile de materiale se fac în euro în majoritatea lor și vin din păcate din import. Toate aceste modificări de dobânzi vor afecta inclusiv finanțarea proiectelor imobiliare care, din păcate, nu poate să ducă decât la o nouă creștere generalizată a prețurilor.
Și chiriile au crescut odată cu devalorizarea leului.
Cristian Tudorache, managerul unei companii de consultanță imobiliară: La nivel psihologic, când ai luni de zile cu o stabilitate a cursului euro și imediat luna următoare ai o creștere de 40-50 de lei, pare puțin, dar pe de altă parte, calculat pe an înseamnă 600 de lei, iar veniturile nu cresc neapărat.
Ministrul interimar de Finanțe spune că problemele economice sunt o consecință a instabilității politice.
Barna Tanczos, ministrul interimar de Finanțe: Fiscal, lucrurile nu stau atât de rău cât se prezintă situația. Este posibilă o aterizare hard. Very hard începe în cazul în care continuăm incertitudinea politică. Dacă avem stabilitate și în cel mai scurt timp posibil avem un Guvern care începe implementarea unor măsuri, aterizarea e gestionabilă. O asemenea aterizare depinde de la nivelul de la care aterizezi. Aterizăm de la 8,6% deficit, destul de sus. Depinde de pilot.
Economiștii se mai așteaptă ca deprecierea leului față de euro să aducă și un nou val de creșteri de prețuri la produsele din import.