Efectele scandalului de spionaj Londra – Beijing l-au lovit în plin pe Prințul Andrew, fratele Regelui Charles

17 decembrie 2024, 21:40

Un presupus spion chinez a fost identificat de serviciile britanice, anul trecut, când a fost dat jos dintr-un avion care urma să plece de la Beijing spre Londra. Chinezul a primit interdicție de intrare în Marea Britanie, dar a cerut instanței să nu permită dezvăluirea numelui său. Ulterior, Curtea Supremă de la Londra a permis dezvăluirea numelui omului de afaceri chinez, care este un prieten apropiat al Prințului Andrew, fratele Regelui Charles al III-lea.

Un cetățean chinez, în vârstă de 50 de ani, care derula afaceri în Marea Britanie și era în cercul de apropiați ai Prințului Andrew, este suspectat de către autoritățile de la Londra că ar fi, de fapt, spion al Beijingului.

Chinezul susține că nu este spion și a cerut Curții Supreme de la Londra să permită dezvăluirea numelui său, pentru a-și dovedi nevinovăția.

Înainte ca justiția să se pronunțe, numele lui Yang Tengbo a fost rostit de câțiva membri ai Parlamentului de la Londra, iar acest caz de presupus spionaj a fost calificat drept vârful icebergului influenței chineze în Marea Britanie.

Ian Duncan Smith, fost lider al Partidului Conservator: Yang Tengbo, era, de fapt, nu un lup singuratic. El a fost unul dintre cei 40.000 de membri ai Departamentului de Activităţi Unitare, despre care, în raportul de anul trecut al Comitetului pentru Securitatea Informaţiei, s-a scris, şi citez, „cunoscut guvernului, a penetrat fiecare sector al economiei Marii Britanii, spionând, furând proprietate intelectuală, influenţând şi modelând instituţiile noastre.

Autoritățile chineze i-au acuzat pe unii membri ai Parlamentului de la Londra că au o mentalitate deformată cu privire la China și că se încurajează o campanie de denigrare la adresa Beijingului.

Cetățeanul chinez a primit interdicție de a intra în Marea Britanie pe motiv că ar reprezenta un pericol pentru securitatea națională.

Întrebat despre situație, premierul britanic nu a dorit să discute acest subiect.

Keir Starmer, premierul Marii Britanii: În privinţa oricărei discuţii cu Palatul Buckingham, există în vigoare o convenţie îndelungată în Marea Britanie, de a nu se comenta vreodată. Dar, desigur, suntem îngrijoraţi cu privire la provocările pe care le reprezintă China.

Efectele scandalului l-au lovit în plin pe Prințul Andrew, fratele regelui, care era deja unul dintre cei mai controversați membri ai familiei regale.

Ed Owens, istoric: Cel mai curat şi rapid mod de a rezolva o problemă cum este cea a Prinţului Andrew ar fi că el să facă, dacă doriţi, cel mai onorabil lucru, de a renunţa total la apariţiile publice.

În vârstă de 64 de ani, Prințul Andrew a dat un comunicat în care a declarat că nu a discutat subiecte sensibile cu prietenul său chinez.

China are una dintre cele mai mari armate de spioni din lume

China a organizat una dintre cele mai mari armate de spioni din lume, cu aproximativ 600.000 de agenți implicați în operațiuni de spionaj industrial, cibernetic și politic, conform unui Raport recent.
Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite