Dulciuri gustoase, colorate şi frumos ambalate de Moș Nicolae. Medicii recomandă moderaţie
Dulciuri, dulciuri și iar dulciuri – asta își doresc toți copiii de la Moș Nicolae sau de Moș Crăciun și asta și primesc. Pungi întregi de bomboane, ciocolată, napolitane. Nu vă spunem să nu le mai dați deloc, deși dacă ne uităm pe etichete așa ar trebui. Sunt ambalate frumos și au gust delicios, dar vin la pachet cu E-uri, zahăr, coloranţi şi arome sintetice.
În luna decembrie, Moşul cel bun deghizat în negustor are grijă că toate magazinele să abunde în dulciuri, care mai de care mai gustoase, colorate şi frumos ambalate, ca să îi atragă pe copii. Însă, pe cât de delicioase, pe atât de nesănătoase sunt produsele dulci de sărbători.
De exemplu, o figurină din ciocolată este o adevărată bombă calorică. Zahărul, laptele praf, dar şi colorantii sunt printre primele ingrediente trecute pe etichetă. Şi lista continuă cu ingrediente la fel de periculoase. Dar sunt scrise cu litere atât de mici, încât pot fi citite doar cu lupa.
Medicii atrag atenţia că zahărul în exces nu face deloc bine organismului copiilor. Riscurile sunt mari, iar efectele nu se văd pe moment, ci în ani pot să provoace o îngrăşare nefirească şi pot duce la diabet şi sindrom metabolic, boli întâlnite la oamenii maturi care sunt din ce în ce mai frecvente şi la copii din păcate.
Obezitatea la copii în România este în creştere, am trecut de pe un loc 3 pe un loc 2 în Europa, dar există și variante sănătoase de dulciuri.
Laura Eremia, nutriționist și chef ne spune ce variante de dulciuri sănătoase putem să le oferim copiilor în această perioadă.