România îi școlește, Occidentul îi plătește. De ce pleacă medicii români în străinătate
Nu este un secret că țară noastră a devenit un hub universitar important pentru țările din occident. Mulți tineri vin și studiază la noi, apoi pleacă să lucreze în Vest.
Și nu doar străinii fac asta, ci și studenții noștri. Pleacă din cauza condițiilor de muncă, din cauza lipsei echipamentelor, din cauza problemelor din sistem care par să nu se mai rezolve. Și uite așa noi îi învațăm și alții se bucura de ei.
Europa Liberă a solicitat Ministerului Sănătății datele la zi cu privire la situația din spitale. Avem aproape 8.700 de locuri vacante doar pentru medici, cele mai multe în spitale, apoi în serviciile de ambulantă și câteva sute de angajați lipsesc și în Unitățile de Primiri Urgente.
În ceea ce-i privește pe medicii rezidenți, situația nu e roz nici la acest capitol. Sunt 1.656 posturi vacante. Dintre ele, 1.586 sunt în spitale și 69 în Unitățile de Primiri Urgențe.
Aruncăm un ochi și pe cifrele privind numărul asistenților medicali. Aici mergem din grav în mai grav. Bolnavii stau în pat și așteaptă mult și bine până când vine cineva să îi ajute. Asta pentru că ne lipesc peste 14 mii 500 de asistenți medicali.
Aproape 14 mii sunt locuri neocupate din spitale, aproape 500 lipsesc de la Unitățile de primiri urgențe, iar 75 ar fi necesari la serviciile de ambulantă.
Datele de la Colegiul Medicilor din România arată că, în 2023, 822 de medici și-au cerut Certificatul Profesional pentru a putea lucra în străinătate. Asta în condițiile în care salariile de la noi nu mai sunt atât de mici. Un angajat pe secțiile ATI poate câștigă de la 4.400 până la 9 mii de lei, iar un medic rezident pornește de la 9 mii de lei net.
Cu toate acestea, sepcialistii avertizează că deficitul va fi și mai mare în anii care urmează, asta dacă nu se va face o reforma profundă.