Securitatea Europei, prioritatea președinției daneze a UE. Deschiderea negocierilor pentru aderarea Republicii Moldova și Ucrainei, un obiectiv important

1 iulie 2025, 07:38 (actualizat 1 iulie 2025, 20:53)

O Europă mai sigură într-o lume în schimbare este deviza sub care Danemarca a preluat de la Polonia președinția Uniunii Europene. Prioritățile anunțate pentru următoarele 6 luni sunt sporirea securității europene, dar și avansarea în discuțiile delicate despre competitivitate și tranziție verde.
O veste bună ar putea veni și pentru Moldova: Președinția daneză își propune deschiderea negocierilor pentru aderarea la Uniune, atât pentru Chișinău, cât și pentru Kiev.

Creșterea cheltuielilor de apărare și dezvoltarea unei industrii competitive în domeniu, pentru a asigura securitatea Europei, este prioritatea anunțată a Danemarcei, care va exercita președinția Uniunii Europene în următoarea jumătate de an. Sprijinul financiar pentru Ucraina, dar și avansarea semnificativă în negocierile de aderare cu Kievul și cu Republica Moldova sunt, de asemenea, obiective importante.

Uffe Andersson Balslev, ambasadorul Danemarcei în România: Speranța noastră este să putem deschide toate capitolele sau cât mai multe în timpul președinției daneze. În UE vor exista întotdeauna diverse dificultăți în timpul negocierilor. Dar lucrul extraordinar despre Uniune este că, târziu în noapte, se va găsi întotdeauna un compromis funcțional. Nu arată întotdeauna frumos, dar funcționează. Și cred că așa se va întâmpla atât pentru Moldova, cât și pentru Ucraina.

Moldova are suporteri puternici în România, dar și în Comisia Europeană.

Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței CE în România: Moldova este statul candidat la aderare care progresează cel mai rapid. Negocierile pentru toate capitolele sunt în desfășurare, de fapt într-un ritm mai rapid decât ne așteptam. Deci Moldova e cu adevărat campioană în eforturile de a se alinia la standardele europene.

Oana Ţoiu: Trebuie să fim mai puțin dependenți. Trebuie să rămânem fideli valorilor noastre democratice

Ministra Afacerilor Externe a susținut azi un discurs în fața ambasadorilor țărilor UE care au participat la evenimentul organizat odată cu preluarea de către Danemarca a președinției Consiliului Uniunii Europene. Oana Ţoiu a transmis ca în mai puțin de 10 ani Uniunea Europeană ar trebui să aibă noi membri. Ea s-a referit și la modul în care pot fi protejate valorile europene.

Oana Țoiu, ministrul Afacerilor Externe: Ne-am exprimat speranța și intenția ca primul capitol de negociere să fie deschis, președintele Nicușor Dan a spus asta și public, și în Consiliul European, și credem că summitul din Moldova va da un mesaj puternic în această direcție.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și șeful Consiliului European, Antoniu Costa, vor fi prezenți vineri la Chișinău la un summit în care Uniunea își va reafirma sprijinul pentru securitatea și parcursul european al Republicii Moldova.

Victor Chirilă, ambasadorul Republicii Moldova în România: Noi suntem pregătiți. Avem voință politică, sperăm foarte mult că alegerile parlamentare din 28 septembrie să ne dea și un Parlament pro-european, pentru că e important ca acesta să fie unul funcțional, să avem și o guvernare stabilă în Republica Moldova pro-europeană.

La ultimul Consiliu European, sprijinul pentru deschiderea primului capitol de negociere cu Moldova a fost consemnat în unanimitate, iar în cazul Ucrainei cu votul împotriva al Ungariei.

Ambasadorul Danemarcei: Nu ne putem baza pe alții pentru a veni să ne salveze

Regatul Danemarcei a preluat astăzi președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. În  cadrul unei reuniuni la care au fost prezenți ministra de Externe a României și șefa Reprezentanței Comisiei Europene la București, ambasadorul Danemarcei le-a transmis diplomaților din statele UE care sunt prioritățile pentru următoarele șase luni, dar principalele direcții comune pe care le va promova țara sa.
Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite