Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale și a decis că tot procesul va fi reluat de la zero. Care sunt etape de parcurs pentru noile alegeri

8 decembrie 2024, 21:03 (actualizat 8 decembrie 2024, 21:04)

Întrebarea tuturor este când ar putea fi reluate alegerile prezidenţiale. Vor putea fi stabilite de actualul Guvern sau de următorul? Din toate calculele experţilor, e foarte probabil să ne alegem preşedintele în primăvară, de Mărţişor. Urmează să aflăm şi cine intră în noua cursă. Până acum doar Elena Lasconi a anunţat că va candida din nou.

Primăvara anului viitor este un termen rezonabil pentru organizarea noilor alegeri prezidenţiale, spun specialiştii. Asta pentru că toate procedurile trebuie reparcurse integral.

Primul pas trebuie să-l facă Guvernul, care are sarcina de a stabili o nouă dată pentru alegerile prezidenţiale. Preşedintele Klaus Iohannis a avansat deja ideea că viitorul Guvern va fi responsabil de calendarul alegerilor prezidenţiale.

KLAUS IOHANNIS – preşedintele României: Se convoacă noul Parlament, se alege noul Guvern, noul Guvern stabileşte când vor avea loc alegerile prezidenţiale în noua variantă.

Specialiştii în drept constituţional sunt de altă părere.

Prin telefon, TUDOREL TOADER – fost ministru al Justiţiei: Efecte juridice produce hotărârea Curţii Constituţionale. Care ce spune? Guvernul va adopta hotărâre prin care va stabili calendarul alegerilor. Care Guvern? Acesta, pentru că hotărârea CCR, decizia CCR, devine obligatorie, produce efecte juridice de la momentul publicării în Monitorul Oficial. N-a stabilit Curtea un termen, n-a zis Guvernul următor, care nu se ştie când va fi învestit.

Prin telefon, ION STANOMIR – profesor de drept constituţional:
Aşa cum preşedintele a indicat şi cum pare să sugereze şi CCR probabil că va fi vorba de noul Guvern instalat după depunerea jurământului de către Parlament. Este o chestiune interpretabilă, cert este că un Guvern cu legitimitate dată de votul în noul Parlament ar putea fi cel implicat să stabilească calendarul alegerilor. E destul de complicat de crezut că putem vota în februarie, nu este timp.

Potrivit Constituţiei, convocarea noului Parlament trebuie făcută în cel mult 20 de zile de la data alegerilor. Înseamnă cel târziu 21 decembrie. Partidele care formează majoritatea îi propun preşedintelui un prim-ministru. Premierul desemnat are la dispozitie 10 zile ca să ceară în Parlament votul de încredere pentru program si membrii Executivului. Odată validat, noul executiv poate lucra la calendarul viitoarelor alegeri prezidenţiale.

DIANA DUMITRAŞCU – jurnalist TVR: După stabilirea datei alegerilor, urmează perioada electorală. Aceasta începe cu 60 de zile înainte de data alegerilor. Trebuie constituit Biroul Electoral Central şi trebuie desemnat preşedintele BEC.

CRISTIAN PREDA – profesor Facultatea de Ştiinţe Politice, Universitatea din Bucureşti: Totul se va lua de la zero, cursa prezidenţială. Vor fi poate alţi candidaţi. Mandatul preşedintelui a fost prelungit sine die, Curtea Constituţională nu a dat un termen până la care Guvernul să propună un calendar electoral pentru alegerea preşedintelui.

Propunerile de candidaţi pentru alegerea preşedintelui României se depun la Biroul Electoral Central cu 40 de zile înainte de data alegerilor. Fiecare candidat are nevoie de cel puţin 200.000 de semnături strânse în prealabil. Ulterior, candidaturile trebuie validate, iar campania electorală începe cu 30 de zile înainte de data alegerilor.

Luând în considerare toţi aceşti paşi, cel mai probabil românii vor fi chemaţi din nou la urne în primăvara lui 2025. Elena Lasconi şi-a anunţat deja intenţia de a candida din nou.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite