Criza de medici, boala cronică a spitalelor din România. Zeci de spitale din ţară lucrează cu o grilă minimă de personal
La Spitalul Județean de Urgență Ploiești, mai bine de jumătate din posturile existente în grila de personal sunt vacanțe. Recent, unitatea sanitară a scos la concurs 100 de posturi, însă până acum doar 20 s-au ocupat. Și asta pentru că tot mai puțini absolvenți de medicină sunt dispuși să lucreze în spitalele din provincie. Asta deși salariile pleacă de la 13 mii de lei pe lună.
”Avem probleme de permanentă la cardiologie și neurologie, două secțîi mari grele, unice pe județe unde am avut hemoragie de medici, fie au plecat din țară fie în privat. O să oferim condiții mai bune decât alte județe, decontarea cazării și stimulente. Altă posibilitate ar fi să urgentăm echivalea medicilor care termină facultăți din Republica Moldova. Pentru ei e mai ușor să își echivaleze studiile în Franța decât în România”, ne-a spus dr. Bogdan Nica, manager, Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti.
Sunt zile în care anumite gărzi nu pot fi asigurate de medici.
”Chiar dacă nu am avut gardă, urgențele rapide au fost prioitare, medicul angiografic a venit și de acasă, iar până acum niciun pacient cu urgențe majore nu a avut de suferit. E foarte greu pentru că programul e până la 8 și se termină dimineața, în afară de asta medicii vin cu contravizite, contrature pentru a trece peste această perioadă dificilă”, explică dr. Andrei Ilinca, director medical, Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti.
În secția de cardiologie lucrează trei medici angajați și doi colaboratori. În mod normal ar trebui să fie 15.
”S-a ajuns aici din foarte multe motive, unele legate de posibilitatea de a merge în mediul privat, dar sunt și probleme de sistem”, declară dr. Marian Albu, şef, secţia de Cardiologie, SJU Ploieşti.
Criza de personal afectează însă majoritatea spitalelor din țară.
”Cea mai mare problemă o reprezintă lipsa medicilor în spitalele judeţene, municipale, orăşeneşti, spitale mono specializate, la care pur şi simplu din motive sociale medicii nu sunt atraşi să meargă acolo. Ei termină o facultate şi vor să stea în centre universitare unde au alte condiţii sociale, unde se pot deconecta după orele de program. În primul rând trebuie să le ofere condiţii sociale, locuinţe. Pentru că medicii nu vor să-şi cumpere un apartament în România, de exemplu. Au fost situaţîi când s-au propus până şi vacanţe medicilor, de instruire la congrese, conferinţe şi alte lucruri, tocmai că să îi atragă”, e de părere Vasile Barbu, președinte Asociația Națională pentru Protecția Pacienților.
”Universităţile de medicină produc în jur de 3800 de absolvenţi pe an, la rezidenţiat intră în jur de 4000 de rezidenţi şi sub 1000 intră în activitate. Asta înseamnă că avem un exod masiv, o hemoragie masivă de medici spre sistemele performanțe din vestul Europei şi spre Statele Unite. Cauza e foarte simplă, un sistem medical deficitar, care nu oferă condiţîi de siguranţă pentru efectuarea actului medical, nici pentru pacient, nici pentru medic”, spune Daniel Coriu, președinte Colegiul medicilor România.
Potrivit datelor INS jumătate din cei 55 de mii de medici români lucrează în București și alte cinci județe, iar restul, în celelalte 36. Acest fapt duce la dezechilibre majore în activitatea spitalelor de stat.